Vánoční hvězda - Poinsettia
FOTO: autorka

Vánoční hvězda - Poinsettia

22. 12. 2016

Jeden z dalších novodobých symbolů Vánoc je vánoční hvězda neboli také pryšec nádherný. Pokud jsem na Vánoce doma, vždy si ji kupuji, abych jí ozdobila sváteční stůl. Pak zkouším ji znovu vypěstovat, ale ještě nikdy se mi to nepodařilo, vždy v létě zahyne. Letos jsem si koupila hned dvě a opět budu zkoušet je zachovat do příštích Vánoc.

S vánoční hvězdou jako stromem  jsem se setkala poprvé na Gran Canarii, kde roste jako strom s tisíci červených listů. Před tím jsem ji znala jen v květináči. Také v Izraeli bývá skoro v každé okrasné zahradě. 

V USA  je hlavní  předvánoční výzdoba tvořená  červenými listy poinsettie a spolu se Santa Klausem tvoří hlavní předvánoční výzdobu. Uvidíte ji ve všech  obchodech, domácnostech nebo  kostelích a 12. prosinec je dokonce národní den této rostliny. Jinak rostlina údajně pochází z Mexika a do USA byla přivezena v roce 1825. 

Staří  Aztékové  používali poinsettii k výrobě červeného barviva a jako lék ke snížení horeček. V jihoamerických státech je poinsettia velmi populární v období Vánoc a nazývají ji "Noche Buena". Do států Jižní Ameriky ji do vánočních oslav zařadili  františkání, protože podle nich představuje tvar hvězdy z listů  betlémskou hvězdu a její červená barva krev jako oběť ukřižování Ježíše Krista.

Poinsettia se tak v posledních dvou stoletích stala nedílnou součástí vánoční výzdoby a spolu s jmelím, vánočním stromečkem tvoří tu nádhernou atmosféru Vánoc.

Moc se mi líbilo vyprávění o poinsettii  delegátem cestovky, když jsem byla v Izraeli v městě Nazaretu. Pověst vypráví o mladé  mexické dívce, která byla příliš chudá, aby mohla věnovat dárek na oslavu Ježíškových narozenin. A tak Anděl poradil dívence, aby natrhala plevel z okolí cesty a položila ho na kostelní oltář k Panně Marii. A tam z "plevele" vyrostly "červené" květy a staly se krásnýmí poinsettiemi. V Nazaretu je největší kostel v Izraeli, zasvěcený právě této patronce, kde celá přilehlá zahrada byla plná stromů červené poinsettie.

Na závěr bych chtěla podotknout, že není nikterak důležité, jak velký či drahý dárek dostaneme. Důležité je, aby byl z čistého srdce a  darovaný z lásky. Není žádná ostuda, když dárek vyrobíme vlastnoručně, i staré české tradice vypráví, že dárku by měla být vnuknuta duše. Tu dárku dáme, jen když budeme myslet na toho druhého a když do dárku vložíme kousek vlastního já. Možná i právě proto se říká, že ty nejlepší dárky jsou takové, které bychom si také s chutí nechali.

Přeji Vám všem krásné Vánoce a šťastný Nový rok 2017.

 

květiny Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%