Kdo v zlaté struny zahrát zná...
FOTO: autorka

Kdo v zlaté struny zahrát zná...

21. 11. 2016

  Od chvíle, kdy jsem se narodila jako první dítě mých rodičů, uplynulo již více než šedesát let. Byla jsem všestranně zaměřená, což se zase negativně projevilo na kvalitě mých zálib a koníčků, z důvodu jejich četnosti. Z finančních důvodů nebyl můj kladný vztah k hudbě dostatečně posvěcen a zúročen odbornou výukou. Asi ve dvanácti letech jsem si hlad po hudbě uspokojila tím, že jsem se naučila hrát na otcovu malou heligonku značky Popular. To bylo radosti! Za rok dostal můj mladší bratr od rodičů za vysvědčení kytaru, na kterou ale nehrál.

Já jsem si následně pořídila v Knihkupectví za celých 7 korun československých  svoji první hudebně - vzdělávací brožuru s názvem "Na kytaru bez not" od Štěpána Urbana. Rok vydání 1967! Dodnes ji mám. Hru na kytaru jsem docela zvládla, pídila jsem se po trampských písničkách a v době nástupu Olympiku  jsem v době učňovských let oblažovala svým hraním se zpěvem kamarády trampy a čundráky při výletech pod stan a k vodě. V pozdějších letech jsem si koupila kytaru o něco kvalitnější.

Před čtyřiceti lety jsem dostala heligonku Delicia a ta mi pomáhala spravit si občas náladu, nebo pobavit známé i rodinu. Bohužel, dnes jsou už tyto nástroje pro moje ruce dost těžké a není to na delší hraní. Čirou náhodou jsem na  našem "íčku" nedávno narazila na článek pana Karla Hyndráka o hudbě a muzicírování s dětmi, rodinou a možnosti nenáročného hraní na ukulele. O tomto nástroji jsem již něco málo věděla, podívala jsem se na video s písní Ohio s doprovodem dvou mladých lidí, hrajících na tento úžasný nástroj. A potom nastal únavný průzkum na Internetu a objednání zboží v obchodě, nikoliv na e - shopu!

Těch čtrnáct dnů, než nastal ten slavný den, kdy jsem si uke zajela koupit, jsem se věnovala výuce báječné paní učitelky na netu. Pilovala jsem nové hmaty i akordy. Dnes je to týden, co mám svého prcka doma. Jsem nadšená po všech stránkách, na tento nástroj lze zahrát snadno a bezbolestně (mám na mysli bříška prstů) skoro všechny písničky, vánoční koledy, valčíky, trampské, vážnou hudbu. Zahání smutek, přináší radost do života. Budu ho nosit všude s sebou a rozdávat dobrou náladu všem, kteří o to budou stát. Pane Hyndráku, děkuji Vám za skvělý tip!

 

 

 

hudba Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%