Rostou všechny druhy hub,
nejvíce v jižních Čechách

Rostou všechny druhy hub,
nejvíce v jižních Čechách

9. 8. 2012

V lesích nyní rostou prakticky všechny druhy hub, někde samozřejmě více, jinde méně. Například ve Středočeském kraji nových plodnic ubylo, v západních a především jižních Čechách se houbám daří výborně.

Mezi houbami převládají holubinky, zejména jejich jedlé druhy jako holubinka mandlová, nazelenalá, jahodová, odbarvená, tečkovaná a další. Poměrně hojně rostou i hřibovité houby, například chutný hřib strakoš, který se vyskytuje v jehličnatých a smíšených lesích, v písčitých borech a na rašeliništích. Na stejných místech mohou lidé najít i hřib kříšť, který je ale hořký a může pokazit celé jídlo. "První chuť má chvíli mírnou, potom ale hořkost vystoupí a je trvalá," řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Z dalších jedlých hub dobře rostou pečárky ovčí a císařské, ryzce pravé a smrkové nebo muchomůrky růžovky.

Vedle toho se ale v lesích objevují i jedovaté muchomůrky nebo velmi jedovaté čechratky podvinuté, které obsahují látky vyvolávající těžké alergické reakce. Landa připomněl i jedovaté pestřce obecné a bradavčité, které se v malém množství mohou ale používat jako koření. "Dva tři plátky této houby velice chutně doplňují stravu svou vůní a kořeněnou chutí, ve větším množství ale můžou přivodit opravu," zdůraznil Landa.

Ten v souvislosti s nynějším počasím očekává, že houby by v nejbližší době neměly přestat růst. Počasí je prý houbám zatím nakloněno. "Dny nejsou vyloženě horké a noci studené a srážky jsou častější, takže půda není proschlá," dodal mykolog.

hobby houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.