Senior do každé firmy?
Ilustrační foto: ingimage.com

Senior do každé firmy?

14. 11. 2016

Nadace Krása pomoci, která se zabývá problémy dříve narozených, odstartovala projekt, který má rozvinout větší možnosti pracovního uplatnění pro seniory. Má poněkud nelichotivý název Stařešina do každé korporace. Cíl je jasný: Přimět úspěšné firmy, aby do svých řad přijímaly lidi vyššího věku, především odborníky na určité oblasti.

„V zahraničí je obvyklé, že firmy se seniory počítají. Rádi bychom tuto myšlenku šířili i u nás, aby se zaměstnávání lidí s mnohaletými zkušenostmi stalo běžnou věcí,“ říká Taťána Kuchařová, předsedkyně správní rady nadace. „Mezi seniory jsou odborníci z nejrůznějších oblastí, profesionálové s obdivuhodnou kariérou nebo mistři svého řemesla. Mohou mladším kolegům předat léty prověřené zkušenosti, jedinečné know-how, anebo jim jen ukázat jiný úhel pohledu,“ vysvětluje vizi nadace.

Zatím je projekt v té fázi, že nadace oslovila dvě stě firem a dala jim tipy na obdivuhodné odborníky vyššího věku. Spouští i jakousi databázi, která by časem měla fungovat jako místo poptávky a nabídky jak pro firmy, tak pro seniory, nabízející své znalosti a schopnosti. Zatím se do projektu zapojila například firma Tonak, tradiční výrobce kloubouků, a několik dalších společností.

Nebude se jednat ve všech případech o klasické zaměstnávání, organizátoři akce si představují, že si třeba firma může objednat odborníka jen na několik hodin týdně nebo na konzultaci. V praxi se ukazuje, že senioři, kteří byli v době produktivního věku na vyšších pozicích, v penzi úspěšněji hledají uplatnění.

Je to jasné, kvalitní, vzdělaný, zkušenostmi oplývající starý lékař má vždy lepší možnosti uplatnění než muž, který celý život dělal těžkou nekvalifikovanou práci a teď mu už zdravotní stav další manuální práci dělat nedovoluje. Velkou skupinou, o které se však příliš nemluví, jsou bývalí řemeslníci. Často velmi zkušení, manuálně zruční lidé, kteří by své zkušenosti mohli předávat mladším. A třeba svým elánem mladé lidi k řemeslu trochu více lákat.

Projekt je teprve v začátku, takže uvidíme, jestli přinese skutečné výsledky. Každopádně jde o další důkaz toho, že organizací a projektů, které cílí na seniory, stále přibývá.

aktivní senioři práce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%