Šoubyznys propojuje generace
FOTO: archiv redakce

Šoubyznys propojuje generace

17. 11. 2016

Eva Pilarová zpívá se skupinou Wohnout. Hana Zagorová byla v sedmdesáti poprvé pozvaná na rockový festival. Matadoři jako Karel Kahovec a Michal Prokop zpívali na festivalu společně s kapelou Tata Bojs a Vojtěchem Dykem. Těžko najít hezčí mezigenerační spojení, než letos nabídl český šoubyznys.

Je to podivuhodné. Často slyšíme, že o dříve narozené není zájem, že těžko hledají práci, že tato rychlá doba o ně nestojí. Ve světě populární hudby právě dochází k jevu přesně opačnému. Hudební recenzent MF DNES Vojtěch Hnátek uvedl: „Nová tradice, že rockové festivaly pozvou zástupce v zásadě středního proudu se osvědčila, ať to byl dříve Gott či Neckář nebo právě letos Zagorová. Ta se stala nekorunovanou královnou letní sezóny.“

Ano, je to tak, dvacetiletí křepčí a zpívají hity, které si zpívali jejich prarodiče. Chodí na „Zagorku“, „Pilarku“ a další. „No tak přiznávám, že mě pozvání na festival Benátská překvapilo a měla jsem strach. Bože, co na mě tam ty děti řeknou, vždyť já bych mohla být jejich babička,“ vypráví se svým typickým humorem a nadhledem Hana Zagorová. Letos, kdy oslavila sedmdesátku, tedy oblékla džínovou bundičku, zhluboka se nadechla a vyšla na pódium na festivalu, na který by ji dříve rozhodně nenapadlo ani pomyslet ani zajet. Úspěch byl obrovský, diváci žádali přídavky. Mluví se přímo o vlně old stars na rockových festivalech. Také se tomu říká retrománie. Každopádně je to ukázka, že věk je méně podstatný, než kvalita práce, kterou člověk dělá.

„Nic lepšího mě nemohlo potkat, co bych si ve svém věku mohla přát,“ říká na toto téma další zpěvačka, kterou mladí berou s respektem, Eva Pilarová. Dala se dohromady s kapelou Wohnout, což je pořádný nářez, jde o punkovou skupinu. Wohnouti rádi provokují, zároveň mají smysl pro humor a líbí se jim pouštět se do nových věcí. Přibrat ke spolupráci takovou dámu jako je Eva Pilarová, byla provokace jako hrom. Jenže právě ona je díky svému hlasovému rozsahu schopná pustit se do různých žánrů. Dobře se mezi mladými daří i Václavu Neckáři. Ten je jasný příklad zpěváka, o němž si všichni mysleli, že je kvůli zdravotním potížím na odpis. A vida, i on obráží festivaly a mladí znají jeho skladby zpaměti.

Celá tato vlna old stars může být povzbuzením pro všechny dříve narozené. Ano, mnohým se teď dere na jazyk věta: No jo, jde o umělce, ve světě šoubyznysu platí jiná pravidla než pro nás obyčejné starší lidi, o které nikdo nestojí . Tak na tu větu zapomeňme. Právě šoubyznys je prostředí mimořádně drsné a nemilosrdné. Uspěje v něm jen člověk odvážný, který se nebojí. A vyjít v sedmdesáti před rozjuchaný dav osmnáctiletých posluchačů na rockovém festivalu, je fakt odvaha. Tak nezbývá, než se těšit, jaké pěkné propojení generací se nám ještě v českém šoubyznysu objeví.

 

herci osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%