Podzim v Údolí Šembery
FOTO: autorka

Podzim v Údolí Šembery

8. 11. 2016

Na stát. svátek 28.10.2016 jsem odjela do Š. potěšit se s vnučkami. Z ranních mlh se vyklubal hezký podzimní den, a tak mne rodinka vyvezla na výlet. Prý "k tomu potoku". Naložili jsme i jejich maxipsa a jeli směrem na Č. Brod, před ním odbočili na Doubravčice, jeden z možných výchozích bodů našeho výletu.

Divoké skalnaté údolí říčky Šembery mne zcela uchvátilo, stejně jako barevná krása podzimního smíšeného lesa, kterým vede naučná lesnická stezka. Celé toto území byl vyhlášeno za památku - významný krajinný prvek - VKP. Slunce občas probleskovalo korunami stromů, pod nohama šustilo zlatavé listí. Říčka skákala přes kameny a místy se mezi nimi zcela ztrácela, aby se pak místy rozlila od břehu k břehu. Na takto otevřených místech však byla na hladině souvislá vrstva spadaného listí. To zmátlo našeho psa, který byl v lese a u vody ve svém živlu a z poměrně vysokého břehu se rozeběhl, v domnění, že je tam pevná zem, a celý tam zahučel. Naštěstí nečekanou situaci zvládl a nemuseli jsme ho zachraňovat. Šla jsem většinou po cestě a pilně fotila, neb foťák se na tu chvíli nějakým zázrakem zvetil. Rodinka se rozebíhala do stran po lese a s úspěchem i houbařila. Takto jsme došli k místu, kde bylo nutno přejít po celkem vratkém mostku na druhý břeh, zdolat příkrý svah a jedno hůře schůdné místo.

Dostali jsme se na stezku vedoucí vysoko nad divokým říčním korytem Šembery. Nad námi i pod námi bylo plno roztodivných skalek a skalních bloků, většinou zelených mechem. Ty se věky rozpadaly a vytvořily to říční koryto plné balvanů. Po chvíli se k mému překvapení vysoko na protějším břehu začaly objevovat chaty. Toto romantické místo totiž kdysi objevili trampové a postupně zde vznikla jedna z nejstarších a největších trampských osad u nás. My jsme se po nějakém čase z Údolí Šembery začali vracet jinou cestou horem dolem zpátky k našemu autu. Byl to moc krásný výlet, který jsme zakončili k velké radosti ucaprtaných vnuček v Č. Brodu u druhé babičky a dědy.

Poloha: místo je přístupné sítí značených turistických cest: po žluté Doubravčice-Přehvozdí, po zelené Doubravčice-Kozojedy a po červené Český Brod-Kostelec n/Čer. lesy/Jevany. Podle toku jsou zbytky hradišť a tvrzí Šember, Dolany, Tuchoraz, Slovanské hradiště a j. pamětihodnosti.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.