Glosa: Opičení po "americku"
Ilustrační foto: pixabay.com

Glosa: Opičení po "americku"

9. 11. 2016

Lidé se opičí, protože to mají v povaze. Něco se mi líbí u druhého, chci to taky. .Starší brácha dělá toto a mladší se chce opičit. Teď mi to připadá podobné. Jsme malý stát, tedy menší brácha, a okolo nás jsou státy velké, tedy větší bráchové. Nejdříve jsme se opičili po Sovětském svazu, ale to bylo opičení nucené. Teď se docela nenuceně opičíme po Americe. Je to velká země, a tak chceme na ni dosáhnout. Je to přece velký brácha. Nejdříve jsme přijali hudbu, píseň, řeč. Mladí lidé hltají angličtinu a českou píseň už zazpívat neumějí. To totiž není "in". Všechny hudební soutěže v televizi se tím také řídí a my, starší lidé, co anglicky neumíme, koukáme, jak ty naše děti krásně zpívají, ale už jim vůbec nerozumíme. Na nás starších ale už vůbec nezáleží, hlavně, že jde mládí vpřed.

Přijali jsme, nebo vlastně ti mladí, svátek Valentýna. No nic, je to svátek lásky, tak se to dá prominout. Ale proč vlastně Valentýn? Byl přece krásný i 1. máj, svátek lásky. Je pravda, že se to  spojilo s komunistickým průvodem a bylo po parádě. Dobře, Valentýn dobrý, ale proč Halloween? Je hrůza, když  zmrzačené, zkrvavené (přestrojené) děti v dalších jiných strašných kostýmech chodí po domech, aby si vyžebraly nějaké cukroví. Nevím, co je to za pokrok pro nás, ale asi tomu už vážně nerozumím.

Už dávno jsme začali přijímat americké filmy, kde je plno krve, násilí a hnusu, že se na to dá dívat s velkým sebezapřením, nebo raději vůbec. Děti to ale hltají, a čím více násilí, tím lépe. Zdá se, že velký bratr až takový vzor není, ale malý bratr chce být zuby nehty stejný. U nás se točily krásné veselohry, chytré, vtipné. Ještě dnes, když se na ně díváme, se hodně nasmějeme (my staří). Přišly veselohry americké. Vtipné nejsou, chytré už vůbec ne, používají se sprostá slova, velice často se v nich zvrací, prdí, krká a prý je to hodně veselé. Naše filmy se začaly točit stejné. Nebudu je jmenovat, ale určitě jste na nějaký takový narazili. Mladí režiséři jsou nadějní, ale starý člověk už jenom žasne.

Bývali jsme přece národ malý, ale šikovný. A nebo to už neplatí?

glosa
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%