Machův včelín v Krušlově
FOTO: autorka

Machův včelín v Krušlově

4. 11. 2016

"Kdybych nebyl včelařem, nebyl bych ani řezbářem."

Josef Mach (1923-2008) byl už od dětství zamilovaný do včel. Pod vlivem pana učitele získal vědomosti o včelařství a po vojně si začal stavět včelín podle plánku, který si sám vymyslel. Jeho včelí ráj byl 25 m dlouhý a celý život ho vylepšoval. Živil se zemědělstvím, nepil, nekouřil, nechodil do hospody a život si vyplnil vyřezáváním ze dřeva. Tvořil z lípy a často z jednoho kusu. Vše v domku je ozdobně vyřezáno. Nábytek, postele, rámy obrázků, futra dveří. Zajímavé jsou také písemnosti, které po sobě Josef Mach zanechal. Obklopil se vším, co měl rád, maloval i obrázky. Vedl si deník "Vzpomínky z vojny“, který je plný kreseb a říkanek o jeho rodném kraji, zapisoval si své pocity. 
Pan Mach byl návštěvám vstřícný.

Byla jsem u něj několikrát, když jsem učila přírodopis v Česticích. Později se včelařským kroužkem Domu dětí a vždy rád poradil,  o všem pěkně povyprávěl a názorně ukazoval. To už byl starý a povzdechl si, že teprve teď mu nějaká hodná hospodyně schází a že by ji na stará kolena ke svým včeličkám moc potřeboval. Už mu síly nestačily na 68 krásně zdobených úlů a omezoval počet včelstev. Nakonec jako starý mládenec trávil zbytek života v Domově důchodců v Kůsově a ve volyňské léčebně dlouhodobě nemocných.
Neměl žádné potomky, ale mnoho obdivovatelů, kterým odkázal své dílo. Ti založili občanské sdružení a včelín zrekonstruovali. Část zpřístupnili jako muzeum. Pro Lucii Růžičkovou a Daniela Havlíka bylo nepředstavitelné, že by se včelín měl přestěhovat do areálu Středověkého vodního mlýna Hoslovice.„Chtěli jsme, aby zůstal tady u nás. V místě, kde vznikl". Určitě sem, do krásné přírody v okolí Krušlova patří.
V neděli 30.října jsem navštívila akci k ukončení sezóny této zajímavosti a tímto bych vás chtěla s dílem Josefa Macha seznámit.

Stránky sdružení pro ty, které povídání zaujalo: http://www.kruslovskyvcelin.cz/

cestování Česko
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%