Svět ztrácí víru v Boha, stojí
za tím frustrace a bohatství

Svět ztrácí víru v Boha, stojí
za tím frustrace a bohatství

9. 8. 2012

Náboženská víra je celosvětové na ústupu, a to i v natolik tradičně „věřících“ zemích jako je například katolické Irsko. Naopak k největším ateistům patří vedle Čechů ještě Francouzi nebo Japonci. Pevný ostrov znamená pro náboženské přesvědčení především Afrika.

Vyplývá z nejnovějšího průzkumu agentury WIN-Gallup International, který zveřejnila agentura Reuters.

Irsko zaznamenalo téměř nejprudší pokles v celosvětovém měřítku u lidí, kteří se označují za hluboce věřící. K víře se na přelomu loňského a letošního roku hlásilo pouze 47 procent dotázaných, což je propad o 22 procent oproti skutečnosti zaznamenané v podobném průzkumu v roce 2005.

V 57 zemích světa zahrnutých do průzkumu bylo aktivních věřících v průměru 59 procent, což je pokles o devět procent proti roku 2005. Za stejnou dobu vzrostl počet lidí, kteří jsou přesvědčenými ateisty, v celém světě ze čtyř na sedm procent. Největší nárůst počtu ateistů byl přitom zaznamenán ve Francii.

Sinead Mooneyová z agentury provádějící výzkum v Irsku zmiňuje dva důvody, proč patřil propad v této zemi k těm nejvyšším. Irsko v tomto ohledu předběhl pouze Vietnam. „Je zřejmé, že v tomto období se rozhořely všechny skandály v církvi,“ řekla s odkazem na opakované odhalování sexuálního zneužívání dětí kněžími, které v Irsku vážně poškodilo obraz římskokatolické církve. „Jak státy navíc bohatnou, mají tendenci ztrácet určitý smysl pro náboženství,“ dodala Mooneyová.

K zemím, kde se většina lidí označila za hluboce věřící, patří Ghana (96 procent), Nigérie (93 procent) a Makedonie (90 procent). Podobné je to i v krizových oblastech jako Irák (88 procent), Pákistán (84 procent), Afghánistán (83 procent) nebo palestinská území (65 procent). Nejvíce přesvědčení ateisté žijí v Japonsku (31 procent), v České republice (30 procent) a ve Francii (29 procent).

Celkový africký průměr je 89 procent hluboce věřících, zatímco Latinská Amerika dosáhla 84 procent, Jižní Asie 83 procent a arabské země 77 procent. Nejméně aktivních věřících je v severní Asii (17 procent), východní Asii (39 procent), severní Americe (57 procent, západní Evropě (51 procent) a východní Evropě (66 procent).

Bůh víra
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.