Den otevřených dveří Českého rozhlasu
FOTO: autor

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

20. 10. 2016

V tuto říjnovou sobotu proběhl Den otevřených dveří Českého rozhlasu v Praze. Před budovu na Vinohradské ulici se dostavilo mnoho, hlavně mladých lidí.

Časovou vstupenku jsem dostal na až o hodinu později. Mezi tím jsem si prohlédl část expozice, tu bez pořadníku.

V Balvínově ulici stál kamion Liaz a zvláštní motocykl. K tomu koncertovali hudebníci, nelíbilo se mi to, znělo to jako tahání kočky za ocas!

Při vstupu do budovy jsme museli projít bezpečnostním rámem, jako na letišti!

Ujal se nás vlídný průvodce a seznámil nás s historií a současností českého rozhlasového vysílání. U nás, v Československé republice začalo 1926 vysíláním z kbelského stanu. Tehdy tam byli jenom reportér, technik a klavírista, bylo jim při tom zima Poslouchat české vysílání mohli jenom tehdejší milionáři, licence na poslech stála tolik, jako osobní automobil! V té době ještě žil objevitel rozhlasového vysílání – Nikola Tesla. První vysílání bylo na světě dříve, jenom z britské BBC a z Ameriky.

Náš rozhlas vysílá jen čtyři programy plus do zahraničí bývalou Svobodnou Evropu, tu na dlouhých vlnách, cizojazyčně i česky, našim emigrantům

Při prohlídce techniky nám hlavní inženýr ukázal nezničitelnost vysílání, i po vypnutí elektrického přívodu. Rychle prý může rozebrat ovládací pult, a poškozený díl okamžitě vyměnit. Sklad jsem tu ale nikde neviděl. Ptal jsem se ho, kde má ten sklad náhradních dílů? Řekl, že zamčený ve své kanceláři, protože by mu je tady, u jeho ruky, hned ukradli!

Technické vybavení má rozhlas na ultramoderní úrovni. Do kolika mnohých oblastí teď zasahuje, je skoro neuvěřitelné!

Pohovořit jsme si mohli s významnými osobnostmi. Ti seděli u stolů, většinou si úsměvně povídali, ale jenom mezi sebou. Usmívali se, protože jim číšníci stále přinášeli obložené chlebíčky a jiné pamlsky. Ty nám ale nenabízeli, snědli si je hned, sami! Nám jenom tekly sliny.

V budově byl k otestování i detektor lži. Zrovna natahovali nějakému klukovi kšíry a lepili mu čidla na konce prstů Neměl jsem odvahu tak dlouho čekat!

Duševně povznešen jsem vyšel z budovy na ulici, a zapálil si cigaretu. Hned mě jeden somrák obral o jednu cigaretu.

Příští rok půjdu zase, snad nám ukážou i další jiné prostory.

                                 

Český rozhlas
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.