Paní Novák. Jak se vám to líbí?
Ilustrační foto: pixabay.com

Paní Novák. Jak se vám to líbí?

19. 10. 2016

Dříve narození se čím dál častěji setkávají s jevem, který  v dobách jejich mládí neexistoval. Bývalo zvykem, že když se žena vdala, přijala jméno svého muže ve tvaru s příponou –ová. Ale dnes? To je džungle. Mladé ženy se jmenují Teska, Konvalinka, Bakala…

Sedmdesátiletá Věra se na svatbě své vnučky nedávno málem zhroutila. Až při obřadu se dozvěděla, že vnučka bude používat jméno svého muže ve tvaru Novák. Ne Nováková, ale Novák. „Má dost hrubý hlas, takže se obávám, že když zvedne v práci telefon a řekne Novák, klienti její firmy budou přesvědčeni, že mluví s chlapem. Mám pocit, že dnešní mladé dívky už nevědí, jak na sebe upozornit,“ říká Věra. Když si o tom povídala s přítelkyněmi, zjistila, že tento trend je nyní velmi rozšířený. Některé dámy si nepřechylují svá příjmení,  jiná si k nim přidávají nepřechýlená příjmení svých partnerů. A tak tu máme například dámy se jmény: Michaela Bakala, Lenka Teska Arnoštová, Petra Svoboda, Kateřina Konvalinka Průšová, Emma Smetana. To jsme zmínily ženy mediálně známé, ale podobných případů v posledních letech razantně přibylo i mezi těmi takzvaně obyčejnými, tedy úřednicemi, manažerkami, prodavačkami….

Na toto téma nedávno zdařile zažertoval moderátor Marek Eben, když na adresu bývalé Miss World Taťány Kuchařové, která si nedávno příjmení nechala změnit na Gregor, což je jméno matky jejího muže Ondřeje Brzobohatého, řekl, že se obává, aby se jednou nejmenovala Taťána Gregor Kuchař Brzobohatý.

Matrikáři se často nestačí divit a lingvisté se potýkají se záplavou dotazů, zda je současná posedlost v tvořivosti s příjmeními vlastně jazykovými pravidly povolena. Uznávaný jazykovědec  Karel Oliva jednoznačně tvrdí, že obecným zvykem u nás je ženská jména přechylovat. „Jestliže si žena vezme mužské jméno v mužském tvaru, tak se to asi skloňovat nedá, protože pokud bychom k tomu přidali mužské skloňování, tak bychom to skloňovali nesprávně. Skloňování prostě v těchto případech nemá smysl,“ vysvětluje, jaký chaos ve skloňování vyvolá, když se žena jmenuje Novák, ne Nováková. A dodává: „Je to zkrátka celé špatně. Jestliže je to české jméno, tak nepřechylování nedává smysl.“

Lingvisté jsou smířliví k případům, kdy si žena vezme cizince a používá jeho jméno například ve tvaru Emmons.  Za směšné však považují případy, kdy se nevěsta rozhodne používat jméno Kateřina Konvalinka.  Psychologové se shodují, že za současným trendem stojí snaha žen udělat se zajímavé, vybočit z davu. Mnohé to sice zdůvodňují tím, že nepřechýlený tvar příjmení je pro ně snazší v komunikaci s cizinci či při práci v zahraničí, tvrdí to však velmi často i ty, které do zahraničí vyjíždějí akorát tak na týden do Chorvatska. „Některé ženy si takto opravdu zjednoduší komunikaci, pokud pracují například pro zahraniční firmu, ale běžně se k těmto trendům uchylují se záměrem vytvořit si atraktivnější image,“ míní psycholožka Lenka Čadová.

Tato současná móda vyvolává vášně. V jedné rodině dokonce osmdesátiletý dědeček prohlásil, že vnučku vydědí, když se dozvěděl, že chce rodinné jméno Skřivánek používat v tomto nepřechýleném tvaru a k němu si zamýšlí přidat jméno svého ženicha Červenka. „Připadalo mi to půvabné a legrační, ale rodina mi to rozmluvila. Zejména prarodiče  vypadali, že to nezvládnou, protože děda je na to dost háklivý a má pocit, že žena se po svatbě stává majetkem muže a proto musí mít i jeho jméno,“ vypráví dotyčná nevěsta. Při rodinných debatách argumentovala názorem lingvistky Jany Valdrové, která jako jedna z mála ve svém oboru na nepřechylování nevidí nic divného, naopak. Říká: „Respektujme  svou osobní identitu, ke které patří i možnost příjmení bez –ová.

Faktem je, že tato současná džungle bující v oblasti volby příjmení, vzbuzuje v mnoha rodinách neshody a hádky. Mnozí dříve narození nechápou, proč nabourávat tradice, to, co je pro naši zemi typické. Naopak mladé ženy, snažící se naplnit smysl slova emancipace až po samotný vrchol, argumentují tím, že s nepřechýleným příjmením nejsou ve světě divnými exoty a navíc příponu –ová považují za vyjádření toho, že se staly majetkem svého muže.

Co si o tomto trendu myslíte? Setkali jste se s ním ve svém okolí? A kdyby ženy měly tyto možnosti volit si tvar příjmení v době, kdy jste uzavírali sňatky, využily byste jich?

Český jazyk jména
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%