Kde se seniorům žije nejlépe?
Ilustrační foto: ingimage.com

Kde se seniorům žije nejlépe?

26. 10. 2016

Víte co je Global AgeWatch Index? Je to žebříček, který sestavují experti stejnojmenné organizace. Cíl: Zjistit, jak se v jednotlivých zemích žije seniorům. Motto organizace je výmluvné: Stárnutí populace vede ke změnám v ekonomice a celé společnosti napříč světem.

Autoři žebříčku každý rok porovnávají kvalitu života seniorů v různých zemích. Jak si vede Česko? Vůbec to není nejhorší. V poslední době se pohybuje mezi pětadvacátým a dvaadvacátým místem. V loňském roce zaujalo to dvaadvacáté. Žebříček porovnává různá kritéria: příjmy dříve narozených, to, jak se ve své zemi cítí být bezpečni, jakému zdraví se těší, jak kvalitní dostupnou lékařskou péči mají.

Za projektem stojí univerzita v Southamptonu a mezinárodní organizace HelpAge International. Poslední výsledky ukazují, že nejlépe se už řadu let žije seniorům ve Švýcarsku. Následuje Norsko, Švédsko, Německo, Kanada, Nizozemsko, Island, Japonsko, Spojené Státy a Velká Británie. Takže zatímco často skuhráme, že se tady moc dobře nemáme, výzkumníci nás zařadili v tomto žebříčku dobře, protože dvaadvacátá pozice je dost vysoká. Každopádně jsme na tom podle nich nejlépe z bývalých komunistických zemí. Jak je to možné, když penze jsou tady mizerné? Podle autorů průzkumu nás na vyšší pozice vynáší tyto ukazatele: Penze je stanovena zákonem a stát ji vyplácí pravidelně, takže máme jistotu stabilního, byť nevysokého příjmu. Chudobou tady podle dat HelpAge International trpí pouze necelá dvě procenta seniorů, což je ve srovnání s jinými zeměmi dobré číslo.

Roli v hodnocení každoročně sehrávají i vyhlídky seniorů na délku života a ty jsou v České republice dobré. Průměrného šedesátníka podle nich  nyní čeká ještě přes dvacet let života, z toho více než šestnáct let bez vážnějších nemocí. Švýcaři jsou na tom lépe, ti mají v šedesáti před sebou ještě pětadvacet let života z toho devatenáct bez vážných zdravotních omezení. Je jasné, že statistiky je vždy třeba brát s rezervou. Život každého člověka je jiný a čísla se nedají brát tak, že platí pro všechny. Ale srovnání je to zajímavé. Například v Bangladéši pobírá státní důchod jen necelých čtyřicet procent občanů starších pětašedesáti let. Ti ostatní prostě mají smůlu. Pokud nemají našetřeno nebo se o ně nestarají příbuzní, je státu jedno, co s nimi bude.

Podobné žebříčky se sestavují i podle celkové spokojenosti občanů bez ohledu na věk. I v nich tradičně vítězí země jako Dánsko, Švýcarsko, Island, Norsko... Česko v nich skončilo na sedmadvacátém místě z hodnocených sto padesáti sedmi zemí. Předstihlo dokonce Francii či Itálii. Tento žebříček vypracovává na zakázku OSN Columbijská univerzita a tvoří jej podle takzvaného indexu štěstí. Ten stanovují podle toho, jak jsou dotazovaní lidé spokojeni, jak dlouho žijí, jak mají dostupnou zdravotní péči, příjmy, svobodu rozhodování, jak bezpečni se ve své zemi cítí.
"Trendem by mělo být neměřit spokojenost jen ekonomickým růstem zemí, ale zaměřovat se na jiné faktory, které mají vliv na spokojený život jednotlivce," říká Jeffrey Sachs, jeden ze spoluautorů studie. "Mnohdy lidé vyjadřují větší spokojenost v zemích, které nejsou nejbohatší, ale jsou spravedlivé a ekologicky udržitelné," dodává.

Tak co myslíte, jak se žije seniorům v České republice ve srovnání s jinými státy? Máme důvod být ve své zemi šťastni? Věříte výsledkům žebříčku Global AgeWatch Index?

 

životní styl
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%