Kampaň "Máš to za pár"
podporuje starší generaci

Kampaň "Máš to za pár"
podporuje starší generaci

7. 8. 2012

Od srpna se v Česku rozjíždí netradiční kampaň nazvaná „Máš to za pár“, která chce upozornit na stále klesající respekt ke starší generaci. Kampaň bude veřejnost oslovovat nezvyklou formou v médiích a na sociálních sítích, základním zdrojem informací pak bude web www.mastozapar.cz. Aby se lidé mohli lépe vžít do pocitů seniorů, na internetových stránkách bude spuštěna aplikace, která umožní návštěvníkům „zestárnout“.

Součástí kampaně jsou billboardy rozmístěné v Praze a v další fázi kampaně i online bannery s překvapivým tónem. Kampaň je koncipována tak, aby oslovila nejen náctileté, ale celou společnost.

Vztah společnosti k seniorům výstižně charakterizuje video natočené skrytou kamerou, umístěné na webu kampaně a na YouTube - zde.

„Video je součástí kampaně, kterou chceme vzbudit reakci na současné chování k seniorům“, říká Matěj Lesal, ředitel domova Sue Ryder. „Jsme realisté, vztah společnosti k seniorům vnímáme dlouhodobě. Od kampaně nečekáme okamžitou změnu, ale otevření diskuze ve společnosti a hlavně zamyšlení každého z nás, co malého můžeme pro změnu udělat sami,“ dodává k cílům kampaně Matěj Lesal.

Video si také můžete stáhnout zde.

Rok 2012 je Mezinárodním rokem aktivního stárnutí

Zahájená kampaň má vhodné načasování. Rok 2012 je totiž vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, s důrazem na podporu vitality a důstojnosti všech osob.

Pro Českou republiku je to stále aktuálnější téma. Například podle průzkumu CVVM by sedm procent Čechů nechtělo mít staré lidi za sousedy. Dramatický je nárůst této hodnoty v několika minulých letech. V roce 2005 se takto vyjádřila pouhá tři procenta dotázaných, v roce 2010 už šest procent. Neochota sousedit se starší generací se tedy mezi Čechy za posledních sedm let více než zdvojnásobila.

Podle posledního sčítání lidu žije v Česku přes 1,674 milionu lidí starších 65 let z celkových 10,504 milionu obyvatel. Ve srovnání s rokem 1989 se podle dat ČSÚ zvýšil počet obyvatel Česka starších 65 let o více než 300 tisíc osob. A populace bude samozřejmě stárnout dál. Podle ČSÚ by měli lidé starší 65 let v roce 2030 tvořit 22,8 procent populace, v roce 2050 pak 31,3 procent, což představuje přibližně tři miliony osob. Nyní to je asi 16 procent.

senioři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%