Japonsko, ráj pro seniory
Ilustrační foto: pinterest.com

Japonsko, ráj pro seniory

12. 9. 2016
Berme tento text jako exkurzi do země, která dříve narozeným musí připadat jako ráj. V Japonsku žije přes padesát tisíc lidí starších sta let. A lidé ve věku nad pětašedesát tam tvoří už téměř čtvrtinu veškerého obyvatelstva. Tak teď to podstatné: Už je to znát v běžném životě. 
 
Vznikají četná hřiště pro seniory. Ano, tak jako se u nás budují hřiště pro děti nebo cyklostezky, v Japonsku je nyní trendem stavět v parcích a na sídlištích oázy určené pro relax dříve narozených. Jde o sportovní centra a hřiště koncipována tak, aby vyhovovala starým lidem. Dá se na nich provozovat cvičení, které má za cíl posílit a udržet člověka v kondici. Jsou tam lana pro šplh, kladiny, prolézačky, tyče, hrazdy, jednoduché posilovací stroje. Masato Saidžó, který je šéfem jednoho z četných sdružení, která vznik takových center podporují, uvedl pro agenturu Reuters toto: "Dříve se stavěla hřiště pro děti. Mnoho je jich nevyužito, děti sedí doma u tabletů. Senioři o ně naopak mají zájem, takže je pro nás přirozené nahrazovat staré vybavení určené dětem tělocvičným nářadím vhodným pro seniory."
 
Rozmach hřišť sebou nese i pracovní příležitosti. Mladí senioři, to znamená v Japonsku lidé kolem sedmdesátky, tam pracují jako trenéři. Dohlížejí, radí, pomáhají těm starším. Japonci si tento trend nemohou vynachválit, protože je návštěvy hřišť nejen udržují ve fyzické kondici, ale také jsou v kontaktu s lidmi. Pro cizince je to často neobvyklý pohled. Na čím dál více místech japonských měst jsou k vidění partičky starých lidí, které společné cvičí různé sestavy. 
 
A další projev toho, že v Japonsku jsou senioři čím dál početnější a tedy i vlivnější skupinou obyvatelstva. Celebritami se tam stala parta kamarádek ve věku kolem osmdesátky. V tamních médiích se do souvislosti s nimi často dává výraz idol, který se dosud používal jen v kontextu s mladými lidmi. Takže, seznamte se, je to skupina s názvem KBG84. Založil ji jistý hudebník Kikuo Cušido a pojmenoval ji schválně podobně jako populární japonskou skupinu mladých zpěvaček, která si říká AKB48. "Prostě jsem chtěl zkusit, zda jde v šoubyznysu prorazit i ve vysokém věku. A kde jinde to zkusit, než u nás v Japonsku, kde senioři začínají zemi silně ovládat," tvrdí.
 
Seniorské zpěvačky způsobily senzaci. Ve svých skladbách žertují na téma věk, tančí, dávají rozhovory. Vystupují s populární hudbou v podání tradičních japonských strunných nástrojů. Jejich vystoupení je šou, která zvedá ze židlí i dvacetileté posluchače. Nejstarší zpěvačce skupiny je nyní sedmadevadesát a je ve své zemi skutečnou hvězdou. 
 
Právě aktivní trávení času označují geriatři za jeden z důvodů, proč se Japonci dožívají tak vysokého věku ve velmi dobré kondici, na rozdíl od mnoha jiných národů. V Japonsku je zkrátka zvykem žít ve stáří tak, jako v mládí, samozřejmě, co zdraví dovolí. A zdraví tam zpravidla dovoluje hodně, protože Japonci jsou zvyklí na kvalitní a zdravou stravu. 
 
Statistiku o počtu stoletých lidí si Japonci vedou už od roku 1963. Ovšem v té době jich tam bylo jen přes sto padesát. V roce 1998 už deset tisíc a pak jich rok od roku přibývá. Tento jev je samozřejmě předmětem zkoumání, ale zatím to vypadá, že za celým tím tajemstvím je z velké míry fakt, že Japonci prostě umějí žít. Kdo ví, možná, že  se i u nás časem budou v parcích prohánět devadesátiletí atleti a talentové pěvecké soutěže budou válcovat osmdesátileté zpěvačky. 
 
 
 
 
aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%