Hana Lancová zpovídá designérku Janu Buch

Hana Lancová zpovídá designérku Janu Buch

2. 9. 2016

Zabraná do příprav dalšího ročníku "Módní přehlídky pro 50+" jsem jednoho květnového odpoledne narazila na plakát zvoucí k návštěvě výstavy k 15ti letům Ateliéru Designu obuvi Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati s trefným názvem "NOHA V RÁJI".
Uvědomila jsem si, že žiju ve Zlíně několik desetiletí, ale o oborech týkajících se designu nevím zhola nic. A tak jsem se vypravila na vernisáž.

Splynula jsem s davem studentů, pedagogů, absolventů a příznivců. Z vitrín se na mě usmívaly vedle obuvi nejrůznějších tvarů i módní doplňky. Velmi nápadité doplňky! Po proslovech jsem už tušila, kdo je kdo, a protože jsem se chtěla dozvědět něco víc, oslovila jsem s prosbou o rozhovor vedoucí ateliéru, paní MgA Janu Buch.

Co Vás přivedlo k rozhodnutí vystudovat obor design obuvi?
Rozhodnutí, abych šla studovat návrhářství obuvi, vzešlo ze strany mých rodičů. Měli pocit, že zlínský Svit bude mít vždy práce dost... Já osobně jsem chtěla studovat oděvní návrhářství, ale za volbu obuvi jsem velmi ráda.

Má tento obor tradici ve Vaší rodině?
Částečně. Máme v rodině design, řemesla, ale vzdáleně i ševce. 

Jaké typy obuvi preferujete Vy osobně?
Ty, které respektují tvar chodidla. 

Jaká je Vaše představa o směřování ateliéru?
Velmi jasná. Může si držet svou unikátnost spojením designu, technologie a biomechaniky. Stručně řečeno: znalost chodidla a nohy využít pro design skvěle padnoucí obuvi. 

Kolik studentů obor studuje, jaké musí mít předpoklady ke studiu a jaké jsou možnosti jejich uplatnění?
V současné době u nás studuje 25 studentů. Co se předpokladů týká, talent je důležitý: Ale stejně tak píle, pracovitost, touha po mimořádném výsledku… Co se týká uplatnění, jde o široké spektrum. Důležité je, aby se student tzv. „našel“ a pak už z něj může být tatér, či designér nebo módní tvůrce. 

Kde studenti získávají praktické zkušenosti?
Někdy se nám podaří navázat spolupráci s firmou či výrobním podnikem, ale nejdůležitější je tvorba obuvi a galanterie, kterou studenti realizují sami, ve škole v dílenských prostorách.

Se kterými univerzitami spolupracujete? Mají studenti možnost výměnných pobytů a kde?
V rámci programu Erasmus jde o obrovské množství univerzit. Nejčastěji vyjíždějí do Dánska, Finska, Polska, Estonska, ale také do Velké Británie.

Studenti v rámci ateliéru vytvářejí kabelky, batůžky, pásky, šperky. S jakými materiály pracují a jaké používají výrobní technologie?
Technologie používají různé a nejlépe vlastní. Samozřejmě mohou používat 3D tisk, laser i CNC obrábění. Materiály bývají různé od nejčastější usně až po různé odpadové stavební materiály nebo třeba beton či ocel. Výrobky našich studentů si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.

Na jakých projektech momentálně pracujete a jaké máte v plánu např. pro příští rok?
Asi největší spektrum zájmu je věnováno „bosému obouvání“ a také nás čeká společná výstava s Ateliérem designu oděvu v Bratislavě. 

Jak vidíte budoucnost oboru výroby obuvi v České republice?
Doufám, že se tento obor v České republice udrží. Je tady tak obrovská studnice znalostí, o které by byla velká škoda přijít. 

A na závěr čistě ženská otázka: Máte malé děti. Jak se Vám daří skloubit práci a rodinu?
Špatně. Děti mám tři, a tak je nutné se neustále vyrovnávat s pocitem, že na všech stranách bych měla odevzdat více času, více práce, více lásky…. Pomoci přátel si nesmírně vážím a jsem šťastná, že můžu dělat to, co dělám. a že mám tak úžasné děti.

S paní Janou Buch jsme se dohodly na spolupráci při nadcházející "Módní přehlídce pro 50+". Výsledek máte možnost posoudit osobně. Srdečně Vás, milí íčkaři, zvu.

 

Více informací o módní přehlídce ve Zlíně si můžete přečíst zde.

 

 

 

 

 

Modelky Zpovídání
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.