Co můžeme dělat v září
Ilustrační foto: pixabay.com

Co můžeme dělat v září

31. 8. 2016
Vycházejí Jáchymovští démoni.
Jde o novou knihu historika Vlastimila Vondrušky, oblíbeného spisovatele historických detektivních příběhů a románů. Kdo by se chtěl osobně setkat s autorem, má možnost přijít přímo na křest knihy, který se koná 9. září ve dvoraně zámku v Ostrově nad Ohří od 17 hodin a na sobotu 10.září je pak připravena beseda a setkání se čtenáři v jáchymovském Lázeňském domě Běhounek od 14 hodin. Může to stát za pozornost, Vlastimil Vondruška je muž zábavný, vzdělaný a nebojí se odpovídat na otázky týkající se minulosti i současnosti. 
 
Na chilli do Brna.
V jihomoravské metropoli se chystá na sobotu 11. září v areálu koupaliště Riviéra unikátní akce. Jmenuje se Chillibraní a Chilližrout 2016. Ano, je to tak, vše se na ní bude točit kolem pálivého koření. Organizátoři ji nazývají hotfood festivalem, který je ojedinělý i v evropském měřítku. Zkrátka, bude se vařit jídlo s chilli, ochutnávat, předhánět se, kdo vydrží větší ostrost. Součástí bude spousta stánků s kořeními a dobrůtkami, které jsou nějakým způsobem s chilli spjaty. Akce pro gurmány a pro všechny, kteří rádi vaří.
 
Za vínem do Strážnice.
Oblíbené vinobraní se letos koná ve Strážnici v sobotu 9. září. Celodenní vinařskou slavnost není třeba více popisovat, každoročně jde o ideální místo na výlet pro všechny, kdo mají rádi víno, hudbu, dobré jídlo, folklór. Příležitostí k ochutnávkám vín tam bývá tolik, že moudří návštěvníci akce prozřetelně dopředu rezervují noclehy. Odjet totiž mnohdy bývá poněkud obtížné.
 
Do Ostravy za skvělou kávou.
V ostravské oblasti Karolina se v sobotu 24. září koná 5.ročník Kávové slavnosti. Z akce se stává pěkná tradice, na kterou se sjíždějí milovníci vůně a chutě kávy z širokého okolí. Její součástí je prestižní soutěž baristů Barista Cup Ostrava, přednáška jednoho z nejlepších baristů světa, vynikající lahůdky a samozřejmě spousta druhů kávy ke zkoušení i zakoupení. Šikovní baristé také budou návštěvníkům ukazovat, jak se dá káva všemožně připravit, ozdobit a pak s tímto uměním případně doma omračovat návštěvy.
 
Na Plzeňsko za sklem.
Kdo má cestu na Plzeňsko, může si ji zpestřit návštěvou zámku Hradiště v Blovicích, kde sídlí Muzeum jižního Plzeňska. Dříve zdevastovaný objekt je po rozsáhlé rekonstrukci zpřístupněn věřejnosti ve velké kráse. A až do konce září je v něm expozice s názvem Kouzlo českého parfémového a bižuterního skla. Takže podívaná na moc pěkné věci.
 
S vnoučaty na muzikál.
V pražském divadle Hybernia má 22. září premiéru rodinný muzikál Alenka v kraji zázraků. Jedná se o půvabný příběh, který se bude líbit dětem, rodičům i prarodičům. Za pozornost stojí i představitelka hlavní role, Anna Julie Slováčková. Dcera muzikanta Felixe Slováčka a herečky Dagmar Patrasové o sobě dává čím dál více vědět a mluví se o ní jako o velkém talentu, který si svou cestou hledá sám, bez pomocí rodičů. 
 
Budou Svatováclavské jarmarky.
Konají se každoročně v řadě měst, tak je čas se poohlédnout po tom nejbližším či nejzajímavějším. Zklamat by letos neměl například ten v Ostravě, na který přichází kvůli kvalitnímu programu čím dál více lidí z okolí. Koná se 28. září mezi desátou a osmnáctou hodinou na náměstí Svatopluka Čecha v ostravské části Přívoz. Od rána pojede pestrý program od divadelních představení přes ukázky šermířských skupin až po koncerty historické hudby a ukázky středověkých řemesel. Zajímavé může být spojit letos jarmark s procházkou po ostravské části Přívoz, jejíž dominantou je pěkně opravený kostel. Kdo zná Přívoz z dřívějška, kdy šlo o místo, kterým se člověk pomalu bál projít, bude možná dost překvapen. 
 
Za zlatem do Jeseníků.
Když zlátne listí, je hřích nevyrazit do lesů a hor. Nádherné podzimní scenérie se dají prožít v mnoha místech, ale jen v Jeseníkách se dá spojit zlatý podzim s opravdovým zlatem. Tipem na výlet  je oblast tamních Zlatých Hor. Na cestě z nich do obce Ondřejovice je unikátní skanzen v oblasti zvané Údolí ztracených štol. Říčka Olešnice tam ukládá zlato do náplavů a odjakživa tam fungovala jeho rýžoviště. V současnosti je v tomto romantickém místě zbudován skanzen, replika středověkých hornických mlýnů a naučná stezka. Krásné místo pro všechny, kdo hledají tip na výlet, při kterém spojí kochání se přírodou a zároveň se něco dozvědí.
 
A co ještě stihnout moře?
Last minut zájezdů letos v létě k mání moc nebylo, ale v září se obvykle objevují. Navíc, tento měsíc je pro výlet k moři naprosto ideální. Vedra poleví, moře však zůstává teplé. Znalci cestování doporučují nějaké ty pokud možno hodně jižně položené řecké ostrůvky zásadně v září, tak je ideální čas prosurfovat stránky cestovních agentur a podívat se, jestli nám tam něco zajímavého v září výrazně nezlevnilo. 
 
 
 
 
naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.