Oční víčka. Operovat nebo ne?
Ilustrační foto: ingimage.com

Oční víčka. Operovat nebo ne?

25. 8. 2016

Před deseti lety výjimečná věc, dnes naprosto běžná záležitost. Operace horních očních víček se stává pomalu stejně běžnou jako návštěva kadeřníka.

Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni zásadně odmítají plastickou chirurgii jako nepřirozený zásah, jiní si radostně užívají možností, které nyní tento obor nabízí. Ovšem, když jde o operaci víček, i odpůrci těchto zásahů ubírají na razantnosti. „No tak, maximálně bych si nechala udělat víčka,“ to je věta, která nyní  zní i u žen, které zastávají přirozený způsob stárnutí. A co teprve muži. U těch kladný vztah k tomuto zákroku vzrostl přímo raketově.

„Operace horních víček nyní patří mezi nejčastější zákroky plastické chirurgie,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. „Z šedesáti procent je podstupují ženy, z čtyřiceti muži a těch každým rokem přibývá,“ uvádí. Na rozdíl od jiných zákroků, se pro tento častěji rozhodují lidé z opravdu zdravotních důvodů, ne jen pro vylepšení. „Oční víčka jsou téměř nepřetržitě v pohybu, a proto v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. Zároveň kůže na horním víčku ztrácí časem elasticitu, působí na ni gravitace a vlivem neustálého pohybu začne vytvářet převis, který může přepadávat až přes okraj víčka omezovat vidění,“ vysvětluje lékař. 

U některých lidé se to pak projevuje  svěděním v očích, slzením, bolestmi hlavy, špatným viděním,“ upřesňuje lékař.  Ovšem přesto většinu lidí odhodlávajících se k tomuto zásahu tvoří ti, kteří věří, že po něm budou vypadat mladší. Protože právě tato operace dokáže obličej omladit, rozjasnit, aniž by, pokud je dobře udělána, dotyčný vypadal jako lesklý vypouklý balonek s ústy Kačera Donalda. Je zkrátka ideální pro lidi, kteří vyznávají pravidlo: Vylepšit se ano, ale hlavně nenápadně. 

Mnohem menší zájem než o operaci horních víček je o úpravu víček spodních. Přitom ty mohou tvořit váčky, kvůli kterým člověk vypadá unaveně. Není to jen záležitost věku, ale často i genetiky. Tváří propagující tuto operaci se například před časem stala herečka Tereza Kostková, kterou takzvané vaky pod očima trápily už od mládí. Roli v tomto boomu hraje i to, že tento zákrok nepatří k nejdražším, ceny se pohybují kolem deseti tisíc korun.

„Lidé čím dál častěji přistupují k estetickým zákrokům jako ke spotřebnímu zboží, takže si na ně šetří nebo i na ně i půjčí,“ říká Radka Červinková, která zastupuje kliniku plastické chirurgie Perfect Clinic.  A mnozí skutečně přiznávají, že úprava víček je nalákala právě kvůli tomu, že nestojí  několik desítek tisíc jako jiné zákroky. Bylo by ovšem naivní domnívat se, že jde o banální zákrok srovnatelný s návštěvou pedikury. Přece jen jde o řezání. A byť se v poslední době o estetických operacích mluví jako o naprosto bezpečných a jednoduchých procedurách, člověk by neměl zapomínat na to, že jde stále o operaci. 

Tady je zkušenost osmapadesátileté Bohdany z Olomouce, která nedávno na operaci horních víček byla. „Lékařka se tvářila, že jde o banalitu, ale měla jsem pak dlouho modřiny, otoky a nemohla jsem na slunce“ vypráví. „Což jsem předem netušila. Kdybych to věděla, nenechala bych se operovat v dubnu, v době, kdy si chci užívat jara, ale raději třeba v zimě. Navíc si nejsem jistá, jestli v mém případě byl zákrok nezbytný, zda je vůbec vidět nějaké vylepšení. Žádné reakce okolí neslyším. Možná jsem jen podlehla pocitu, že dnes by měl mít v mém věku operaci víček každý. A také pocitu, že deset tisíc korun není závratná částka. Manžel říkal, že jsem za ty prachy raději měla jet na dovolenou a čím dál častěji  přemýšlím nad tím, zda neměl pravdu,“ uzavírá své vyprávění.

 

 

plastická chirurgie zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%