Vousáči jsou v módě
Ilustrační foto: pinterest.com

Vousáči jsou v módě

14. 8. 2016
Všimli jste si toho? Čím dál více mužů si nechává narůst plnovous. Tomuto trendu podléhají mladíci i pánové v letech.
 
Dříve byl plnovous známkou dospělosti, muži ho nosili běžně. Takže nám dnes pánové na starých fotografiích či obrazech často všichni připadají jako staříci, přestože jim třeba v době vyobrazení bylo ani ne padesát let. Pak nastala móda opačná. Muži se holili a měli pocit, že tak vypadají mladší. Dnes se stačí podívat po mladých mužích. Mnozí mají husté plnovousy. A v mnoha městech se začala objevovat klasická pánská holičství, taková, do jakých chodívali naši dědové. Říká se jim barber shopy a rostou jako houby po dešti.
 
"Přiznávám, že se mi ta vousatá móda líbí," říká třiašedesátiletý Oldřich z Ostravska, jeden z těch, kteří si nedávno plnovous nechali narůst. A dodává: "Polovina známých říká, že jsem se zbláznil a že vypadám jako dědek. Druhá polovina mě chválí, že to prý vypadá mužně a že je to moderní." Užívá si chvil, kdy si chodí plnovous nechat upravit do specializovaných pánských holičství. "Ženy přece taky mají své kadeřnice, ne? Tady se scházíme s muži, diskutujeme. Můžeme si tady dát i panáka nebo doutník. Je to krásný rituál," vysvětluje.
 
A tak přibývá pánů, kteří nechtějí čekat, až na ně přijde řada v klasických kadeřnictvích, ale volí ty nové, pánské. Často jde o podniky s retro atmosférou, jako vystřižené z filmů pro pamětníky. Zkrátka, jsou to místa určená jen pro muže.
 
"Nad křesly máme televize s naladěnými sportovními kanály, aby se tu pánové cítili dobře. Jde nám o to vytvořit opravdu chlapskou atmosféru," vysvětluje Vít Szlaur, mladý muž, který provozuje barber shop v Ostravě. "Plnovousy jsou teď jednoznačně v módě a mnozí pánové si je neumí sami upravit, takže klasická pánská holičství jsou právě na vzestupu," dodává.
 
Podobnou zkušenost má Petr Kucek, který provozuje klasické holičství v Praze. "Snažíme se vrátit do hry zapomenutou krásu této profese. Používáme výraz lazebníci, pracujeme klasicky s břitvou. Jde o to, aby si muži dopřáli relax a cítili se jako gentlemani," vysvětluje.
 
I když jde samozřejmě o mnohem dražší záležitost, než když se muž holí doma, zákazníků mají tyto podniky hodně, v mnohých se musí objednávat. Možná je to všechno ukázkou toho, že přešla móda dělat se za každou cenu mladší. Zkrátka, muži, kteří v šedesáti nosí mladistvé účesy, hladké tvářičky a barevná trička s obrázky, protože si myslí, že tak zakryjí věk, už nejsou takzvaně in. Naopak muž, který hrdě světu ukazuje své šedé vousy, ano. No tak uvidíme, jak dlouho tahle sympatická móda vydrží. 
 
 
 
 
 
móda muži
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%