Přibývá seniorů s exekucí
Ilustrace: pixabay.com

Přibývá seniorů s exekucí

19. 8. 2016

Toto není dobrá zpráva: Počet lidí, kteří se v penzi potýkají s exekucí, roste. Mnozní nedokázali řešit své závazky z doby, kdy ještě pracovali, jiní se zadlužili až v důchodu. Společné mají to, že už si s dluhy nejsou schopni poradit.

Počet penzistů, kterým je z důchodu strhávána na základě exekuce určitá částka, se za rok zvýšil o šest procent. Není to zanedbatelné číslo. O to horší je, že se za ním skrývají velké lidské tragédie. Když se člověk dostane do maléru v produktivním věku, pokud není líný, nějakou formu přivýdělku si zpravidla najde. Ale v penzi se práce hledá těžko, mnozí lidé už ze zdravotních důvodů  ani pracovat nemohou. Jenže dluhy platit musí.

"Podle našich zkušeností si většina seniorů, kteří čelí exekuci, přinesli dluhové potíže z produktivního věku," říká exekutor Jiří Prošek. "Nejčastěji se exekuce týkají takzvaných čerstvých důchodců, to je lidí ve věku šedesát až šedesát tři let," upřesňuje. Je to jasné. Jde o lidi, kteří třeba nasekali dluhy při podnikání nebo si brali mnoho půjček a dokud pracovali, nějak je takzvaně lepili. Jenže s odchodem do penze došlo k finančnímu propadu a mnozí zjistili, že už splátky nejsou schopni hradit.

Přibylo i případů, kdy peníze nebylo možné kvůli nízkému důchodu zabavit, takových  ročně přibývá zhruba o dva tisíce. "Takové případy ale neznamenají, že dluh zaniká, to v žádném případě ne," upozorňuje Radka Provazníková z oddělení komunikace České správy sociálního zabezpečení. "Pokud dlužník penzista dluh neuhradí jiným způsobem než srážkami z penze, stále výkon rozhodnutí evidujeme. V okamžiku, kdy se dlužníkovi důchod zvýší nebo se u něj změní jakékoli jiné podmínky, například počet vyživovaných osob, jsme povinni srážku nařídit," dodává.

Pětašedesátiletá Ivana z Karvinska právě prožívá nejtěžší období svého života. Místo toho, aby si užívala život v penzi, chodí uklízet do nedaleké restaurace, myje chodbu v činžáku, ve kterém bydlí a nakupuje zásadně zlevněné potraviny. "Do potíží jsem se dostala vlastní hloupostí," říká. "Do důchodu jsem odcházela s několika nesplacenými úvěry, ale říkala jsem si, že je nějak zvládnu. Když jsem pracovala, připadala mi tisícová splátka jako maličkost, v penzi je tisícikoruna obrovská částka. Takže jsem brala peníze z jedné kreditky, abych mohla uhradit dluh na kreditce druhé a tak pořád dokola, až mě dohnaly úroky. K tomu se přidalo pár prošvihnutých termínů splátek a už to jelo. Mám exekuci na penzi, zůstává mi životní minimum. Pracuju na černo, aby mi to, co vydělám, hned nezabavili. I tak mám jen na nájem a na nejnutnější jídlo. Přiznávám, že nakupuju i potraviny, kterým končí datum spotřeby a dvakrát jsem si už vzala i něco z kontejneru na odpadky. Nejhorší na tom je, že by to takhle mělo být ještě celých pět let," vypráví žena, která celý život poctivě pracovala jako dělnice u výrobní linky na automobilové součástky. Tvrdí, že ve velmi podobné situaci je její sousedka, seniorka, bývalá učitelka.

Pracovníci poraden, do kterých stále častěji přicházejí prosit o radu zadlužení senioři, říkají, že nejvíce varující je, že mnoho starších lidí splácí několik dluhů najednou. Takže, pokud se jejich příjem v penzi sníží oproti době, co pracovali, je téměř jisté, že na splátky mít nebudou. Mnozí však problém začínají řešit až těsně před penzí, ne dříve. A to už je často pozdě. Například v Ústeckém a Libereckém kraji se ukázalo, že mnozí senioři mají až deset exekučních příkazů najednou. Rekordmanem je senior, na kterého byla vydána exekuce kvůli padesáti pohledávkám.

A další varovný případ, tentokrát z Ostravska. "Zjistila jsem, že můj muž má dluh osmdesát tisíc na kreditce, spotřební úvěr na sto tisíc a vyčerpaný kontokorent na třicet tisíc," říká šedesátiletá Stanislava, bývalá knihovnice. "Nastoupila jsem do předčasného důchodu kvůli zdravotním problémům a náš rodinný příjem se snížil. Muž stále pracuje a tvrdí, že dluhy v pohodě uhradí. Přitom se nijak neomezuje. Kouří, teď koupil novou sekačku na zahradu, plánuje dovolenou. Mám hrůzu, že jakmile půjde do penze, nebude schopný dluhy splácet, protože se obávám, že ušetřeno má jen něco málo přes třicet tisíc," vypráví.

Exekutoři i pracovníci dluhových poraden se shodují, že by neškodila nějaká větší kampaň, která by lidem osvětlila, že by se měl každý zadlužovat tak, aby se dluhů zbavil před odchodech do penze.  Protože je to problém, o kterém se zatím málo mluví.

 

 

 

exekuce peníze senioři
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%