Brno je zlatá loď aneb Privátní pečovatelkou doma.
FOTO: autorka

Brno je zlatá loď aneb Privátní pečovatelkou doma.

9. 8. 2016

Změna je život," článek, který jsem napsala v roce 2014, a letos mi trvalo pár vteřin, než mi došlo, že to já… Čas běží jak splašený. Ale každý dobře víme, že není málo času, který k dispozici máme, ale hodně času, který promarníme. Děkuji redakci za připomenutí a děkuji Alence T. za výzvu. A tak, abych nepromarnila příležitost, dala jsem se do pokračování mého stále probíhajícího příběhu.

V okolí „své první" bavorské vesnice jsem během čtyř ročních období znala takřka každý kámen. A nejen kámen. Po roce jsem učinila nové rozhodnutí a s těžkým svědomím se rozloučila. Na štěstí jsme každý trošku jiný. Někdo rád zůstane v dobrých podmínkách tak dlouho, pokud to jen jde, a jiného začne pálit dobré bydlo.  Stala jsem se tzv. Urlaubvertreter. To znamená, že jsem byla stále privátní pečovatelkou o seniory v Německu, ale „zaskakovala„ jsem za kolegyně, které si vzaly dovolenou. Byla jsem na severu i na jihu, ve vesnici i ve městě, u muže i u ženy, naučila jsem se zdravit regionálně, spisovně i v nářečí. A tak jsem se jedno léto dostala až k dánské hranici, na pobřeží Ostsee do domu bývalého námořníka a s otevřenou pusou hleděla, co všechno zažil, i dnes ještě urostlý, 95letý muž. Nezapomenutelné zážitky mám i s jeho třemi pravnučkami. Poznala jsem i nejjižnější překrásný Oberstdorf v Alpách, město Bonn, Köln, München, Dortmund, historický Ulm s nejvyšší kostelní věží světa, poznala jsem spoustu seniorů a jejich rodin… Až do letošního jara. Ano, Marie Magdaleno, funguje to.

Letos o Velikonocích, které jsem prožila s celou rodinou v Brně, jsem si přála, aby mne, mé zkušenosti a moji péči potřebovala rodina v Brně. Děkuji; mé přání se mi splnilo. Jen 3 minuty od mého bytu žije úžasný manželský pár  /90 a 89 roků/. Dcera neměla lehkou úlohu, přesvědčit tatínka, že mu může v péči o nemocnou manželkou někdo pomoci. Nakonec souhlasil a netrvalo dlouho, stala jsem se vítaným novým členem rodiny. Pomáhám a přitom spím ve své milované posteli, večery mám pro moji rodinu a přátelé a ještě se mohu „odreagovat„ druhým pracovním závazkem, který je mimo sféru pečování. Kromě běžných úkolů, jako je denní hygiena, mám tu milou povinnost, doprovodit moji klientku (budu ji pro tento článek nazývat Bětkou) na procházky, číst ji, povídat, zpívat si a přimět zbytky její paměti k činnosti.

Bětka je milá, vděčná a stále usměvavá. A mohu jen potvrdit slova, které napsal Sofoklés: „Nejpříjemnější život mají ti, kteří nemyslí.“ Bohužel její nemoc jí nedovoluji normálně komunikovat. O to víc je na mne, abych jí „zabavila„ a občas také přišla na to, jak její mozek nenechat stále zahálet. Například úžasně žehlí, tak tuto práci jí ráda přenechám. Naštěstí je Bětka velmi dobře pohyblivá, a tak objevujeme vše nové v našem rodném městě. Na tomto místě neopomenu uvést jednu informaci o Brně: Oficiální zahraniční statistické údaje roku 2016 uvádí, že Brno je město s nejvyšší kvalitou života v Česku a na 12. místě v Evropě. Kdo byste rád Brno navštívil, jste vítáni J

S Bětkou chodím do knihovny, na procházky, na kafíčko, nebo jen tak posedíme na zahradě a já jí čtu. Občas jim dělám společnost i na chatě mimo Brno. Vaříme a povídáme si. Je to fajn, cítit vzájemnou spokojenost a porozumění. Nedávno jsem četla úvahu šéfredaktora jednoho prestižního časopisu nad slovem SMYSLUPLÝ. Mám to štěstí, že moje práce je smysluplná, že pomáhám seniorům a jejich dětem, neboť ty se mohou věnovat své práci, řeší důležité věci, běžné denní povinnosti přenechaly mně a rodiče láskyplně navštěvují.

V létě jsem odjela do Německa jen na krátké pobyty k rodině, které jsem již loni slíbila, že přijedu, když oni budou mít tolik potřebnou dovolenou. Takže jsem otočila pořadí. Dřív jsem jezdila do Brna „jako na dovolenou“ a nyní  jsem tu opět DOMA. Jsem šťastná, že se mi splnilo mé přání.

Rozloučím se citátem od Ch. Chaplina:

„Žij podle svojí víry. Dělej to, co ti radí srdce, to, co chceš… Lidský život je divadelní představení, které se hraje BEZ předchozích zkoušek. Zpívej, směj se, tancuj, měj rád a žij intenzivně každý okamžik svého života… DŘÍVE NEŽ spadne opona a hra skončí bez potlesku“.

Video coby pozvánka do Brna :-)

http://aktivnizivot.blogspot.de/2016/08/brno-timelapse-video.html

V Blogu AktivniZivot najdete další články z Čech i z Německa

 

aktivní senioři Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.