Prázdninová reportáž: Senioři poznávají Rychleby
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž: Senioři poznávají Rychleby

2. 8. 2016

S díky jsem přijala pozvání na jednodenní výlet s jesenickým Klubem seniorů. Tentokrát se plně obsazený luxusní autobus vydal na Javornicko, které leží v sousedních Rychlebských horách.

Rychlebské hory jsou hraniční hory na česko-polské hranici. Polsky se jmenují Góry Zlote. Říká se, že Rychleby jsou jedno z nejopuštěnějších pohoří. Mnoho obcí a osad zde zaniklo po odsunu původního německého obyvatelstva po druhé světové válce. Pohoří má délku třicet kilometrů, táhne se od Bílé Vody až po Ostružnou, jeho srdcem je městečko Javorník. Nejvyšší horou je se svými 1126 m n. m. hora Smrk.

Rychleby si návštěvník zamiluje pro jejich krásu, stále ještě čistou a mnohde nedotčenou přírodu. Hledejte zde ticho v hlubokých hvozdech, čistý vzduch (průmyslu je zde poskrovnu), voda v horských bystřinách je stále ještě průzračná a v lesích je hojnost zvěře. Nedaleko Javorníku najdeme také biotop Střední díly, kde zimují a hnízdí labutě velké, ale také se zde zdržují jeřábi popelaví, kteří sem přilétají za úporného křiku ze sousedních polských nížin.

Klenotem Rychlebských hor je dobře známá secesní stavba Tančírna v Račím údolí. A právě sem zamířil autobus s jesenickými seniory. Budova prošla náročnou rekonstrukcí a dá se říct, že se zaskvěla téměř ve své původní kráse. Před lety se zdálo, že její osud je již zpečetěn a bude muset být stržena. Dnes je to turistické centrum, kde jsou překrásné výstavní prostory a je to také oblíbené místo konání svateb.

Z Račího údolí se přesouváme do blízkého Javorníku, kde máme v plánu navštívit dílnu uměleckého kováře Jaroslava Křížka. A žasneme. Jaká krása může být vytvořena šikovnýma rukama s pomocí ohně, kladiva a jiných nástrojů! V dílně obdivujeme nejen hotové umělecké výrobky, ale také jejich prvotní nákresy. Ty musí zákazníka přesvědčit o tom, jak bude dílo ve výsledku vypadat. Černé kovářské řemeslo má v rodině majitele kovárny již další pokračovatele v jeho synech.

Program výletu se přehoupl do druhé půlky a pokračuje obědem na rekreačním středisku Habina ve Velké Kraši, kde na seniory čeká ještě jedno malé překvapení. Je pro ně připravena ukázka cvičení tai -či, které je vhodné právě i pro seniorský věk. Taoistické cvičení tai-či odplaví nahromaděný stres a únavu, které činí lidské tělo opotřebovanějším a starším. Cvičení vám pomůže v tom, abyste předešli vyčerpání a zpomalili proces stárnutí. Tai-či se vyznačuje ladnými pohyby plynoucími stejně klidně jako oblaka po obloze a nezadržitelně jako voda v řece. Nikdy není pozdě začít cvičit.

Odpolední doba pokročila a výletníci se vydávají k domovu. S vědomím, že další výlet je čeká hned příští týden, ale to už je na další reportáž.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.  

 

 

 

 

 

cestování Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.