Sobotní výlet
FOTO: autorka

Sobotní výlet

29. 6. 2016

Jak jsem už psala ve svém předchozím článku, strávily jsme s dcerou víkend u sestry. Byly jsme pozvány na sobotní oběd do Valče.  Takže nezbytný foťák s sebou a po dobrém obědě jsme všichni vyrazili porozhlédnout se po městečku. Ona je to spíš vesnice, ale kdysi to byl městys. Sice před časem o Valči psal Jirka Hudeček, ale  určitě další pohled na tuto obec nikoho neurazí.

Valeč je sice od Vroutku co by kamenem dohodil, ale je už součástí Karlovarského kraje. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1358. Úctyhodně stará vesnice. Měla pohnutou minulost a její součástí je i velký zámek s krásným parkem a kopiemi soch M. B. Brauna. Zámek, který byl původně renesanční, byl v 18. století přestavěn na čtvercový dvoupatrový barokní. Nedaleko zámku dal kníže J. K. Kager vystavět architektem G. A. Biana Rossou kostel Nejsvětější Trojice a před průčelím kostela sloup Nejsvětější Trojice od K. M. Kaňky. V zámeckém parku je toho kromě soch k vidění hodně. Např. letohrádek, který je zdevastovaný a nepřístupný, dále krásný skleník, který je bohužel také zavřený. Snažila jsem se jej vyfotit, jak to nejlíp šlo. Raritou je určitě ve voliéře chovaný zlatý bažant s bažanticí a spousta nádherných obrovských stromů.

Zámek to také neměl jednoduché. Po konfiskaci v r. 1945 putoval do správy Organizace politických vězňů, poté Ústředního ředitelství státních lesů a statků. Dále byl používán jako domov pro korejské děti a posléze jako dětský domov. Poté, co byl poničen požárem, jej v r. 1976 převzalo Krajské středisko památkové péče v Plzni. V rekonstrukci, která probíhá dodnes, je od 90. let. Je částečně přístupný, ale my jsme prohlídku nestihli.

Nesmím zapomenout na památkovou zónu uprostřed vesnice. Dominantou je kostel Narození sv. Jana Křtitele, který byl otevřen jen přes mříž. Snažila jsem se vyfotit interiér kostela, kam jsem dosáhla rukou s foťákem. Hodila by se mi ruka Saxany. Vedle je zajímavá kašna a hezké je zrekonstruované valečské Muzeum s kavárnou. Zaujaly mě názvy částí obce. No, řekněte sami – Jeřeň, Kostrčany, Nahořečice a Velký Hlavákov. Dle informací na internetu obec žije slušným kulturním životem a činná je i skupina sudetských Němců ve vsi.

Pokud se vyskytnete někde v okolí, neváhejte, Valeč stojí za návštěvu. Každý si zde přijde na své a už jen procházka zámeckým parkem pohladí na duši a mezi vysokými stromy si připadáte hodně mrňaví. Přeji všem krásné léto a hodně kulturních i cestovních zážitků.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%