V Českém Krumlově dnes začínají Slavnosti pětilisté růže
FOTO: Jan Raška

V Českém Krumlově dnes začínají Slavnosti pětilisté růže

18. 6. 2016

Rychtářským průvodem a otevřením trhu na zámku dnes začnou v Českém Krumlově Slavnosti pětilisté růže. Letošní 30. ročník městských oslav potrvá tradičně tři dny a tematicky se zaměří na nejlepší momenty ze své historie. ČTK to řekla mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. Loni navštívilo slavnosti 23.000 lidí, což je ale zhruba o 2000 méně než v roce 2014.

Rychtářský průvod projde městem dnes v podvečer. Podle tradice slavnosti zahájí rychtář se starostou, kteří následně půjdou obhlédnout město, zda je připraveno na příjezd panovníků. Po setmění pak bude ve městě k vidění ohňový průvod.

Na programu letošních slavností je hned několik průvodů, kterých se zúčastní přes 800 kostýmovaných postav. Hlavní průvod, při kterém přijíždí do Krumlova Vilém z Rožmberka s Petrem Vokem a doprovodem, je připraven na sobotu odpoledne. S městěm se pak rozloučí o den později.

Program slavností bude na deseti scénách, kde se do neděle uskuteční 200 vystoupení v podání 80 souborů, z nichž třetina je krumlovských. "Připomeneme si některé z tradic 90. let, jako jsou například vory na Vltavě. V městském parku můžete navštívit vojenské ležení, ve městě bude k vidění několik překvapení," uvedl Jan Vozábal, ředitel českokrumlovského Městského divadla, které je jedním z hlavních organizátorů slavností.

Nově se do programu zapojí zrevitalizované kláštery i klášterní zahrada, kde bude šermířská scéna. Stejně jako v předchozích ročnících nebude chybět noční rytířský turnaj a divadelní představení živých šachů na otáčivém hledišti. V hospodě U Petra Voka bude opět lidová veselice a historické trhy po celém městě nabídnou nejrůznější řemeslné výrobky a gastronomické lahůdky. Poutavou podívanou slibuje i ohňostroj na jižních zámeckých terasách. "Tentokrát ve výsostně barokní formě se závěrečným ohňostrojem nad zámkem," uvedl Vozábal.

Jízda na vorech připomene letošní 650. výročí nařízení krále Karla IV. o jezech a clech. Toto nařízení je první písemnou zmínkou o plavení dřeva v jižních Čechách. Na vorech se budou moci svézt i návštěvníci slavností. Svezení vyjde na 450 korun. Vstupné na slavnosti zůstává stejné, základní v sobotu 200 korun, návštěvníci v kostýmech si oslav užijí zdarma, obyvatelé města se slevou.

 

 

 

 

cestování naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.