Pozvánka do Slatiňan
FOTO: autorka

Pozvánka do Slatiňan

5. 6. 2016

V pozvánce do Chrudimi jsem slíbila  pozvat Vás i do nedalekých Slatiňan. Toto nevelké městečko je cca 4 km od Chrudimi. Přijdou si tady na své milovníci přírody a především milovníci a obdivovatelé koní.

Slatiňany byly cca od roku 1770 ve vlastnictví jedné z nejbohatších knížecích rodin v celé habsburské monarchii, rodiny Auerspergů. Za jejich panování se Slatiňany staly významným místem kulturně i hospodářsky.

Kromě kostela sv. Martina ze 14.tého století, je významnou dominantou města zámek, který byl v průběhu staletí přestavován a jeho současnou podobu romantického novogotického stylu mu vtiskl slatiňanský rodák František Schmoranz. Součástí zámku je i hyppologické muzeum, seznámí Vás s vývojem koně a jeho užitečností. Obsahuje velké množství exponátů představujících umělecké ztvárnění koně na obrazech, plastikách, rytinách i v porcelánovém provedení. Sbírka je svým obsahem největší v Evropě.

Po prohlídce zámku se nabízí příjemná procházka anglickým parkem, který rovněž založili Auerspergové. Je to jedna z nejbohatších sbírek dřevin ve východních Čechách. Najdete v něm  jezírko s lekníny, mnoho keřů rododendronů všech barev, které ale právě teď odkvétají, pár jejiich fotografií přiložím.

A to už se dostáváme k hřebčínu, je to pobočka národního hřebčína Kladruby a chová se tu starokladrubský vraník, vlastně jediné české plemeno. Prohlídka hřebčína je možná, stejně tak jako projížďka kočárem. Podél cesty, která lemuje zámecký park a pokračuje dále na tzv. Monaco, jsou výběhy pro koně a když navštívíte Slatiňay na podzim, můžete si tu nasbírat jedlé kaštany. Ještě připomenu, že toto všechno jsou právě místa, kde byl svého času natáčen televizní seriál Dobrá voda.

Neměli byste také opomenout Švýcárnu. Dostanete se k ní krátkou procházkou lesem nedaleko zámecké zahrady. Původně to byl takový doplněk zámku, který měl sloužit pro příležitostný pobyt panstva v přírodě. Po 1.svět. válce sloužila budova k ubytování zaměstnanců panství. Dlouhá léta pak nebyla vůbec udržována, takže se změnila v ruinu. Asi před čtyřmy rokama nechalo město Slatiňany  tento objekt opravit a v současné době je to velmi atraktivní a navštěvované místo.  Je tu umístěno interaktivní muzeum starokladrubského koně, najdete tu box pro koně, můžete si vyzkoušet jízdu kočárem, atd. atad.

Za zmínku stojí také Kočičí hrádek, velice hezká atrakce zvláště pro děti, ke kterému se dostanete, když budete od Švýcárny pokračovat lesem ještě o pár desítek metrů dál. Je to zmenšenina hradu, zbudovaná pro děti knížete Auersperga.

K dobrému občerstvení najdete ve Slatiňanech nejméně tři restaurace a k osvěžení cukrárnu s dobrou zmrzlinou.

 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%