Kde domov můj: Obec Vrčeň a okolí
FOTO: Jitka Chodorová

Kde domov můj: Obec Vrčeň a okolí

26. 3. 2022

Vážení přátelé, přijměte pozvánku do kraje, kde je již 48 let domov můj. V tomto kraji jsem se narodila, ale dětství a mládí jsem prožila v Plzni.  Vítejte tedy ve Vrčeni, malé obci, ale v obci, kde to opravdu žije.

Přijměte pozvánku do míst, kudy se ubíral podle vojtěšských pověstí sv.Vojtěch po staré zemské stezce, když putoval do Říma, stezka vedla z Prahy k bavorským hranicím. Tyto pověsti jsou v našem kraji soustředěny kolem zámku Zelená Hora a právě obce Vrčeň, kudy vás ráda provedu, ale dost pověstí, vítejte u nás.

První dochovaná zmínka o obci je z roku 1189, její dominantou je krásný gotický kostel sv. Vavřince ze 14. století. Obcí protéká řeka Úslava.  Dostanete se sem od Prahy ( Příbram, Rožmitál p/Třemšínem), a naopak, z nádraží Nepomuk vlakem přes Plzeň. Asi 1 km před vjezdem do obce od Prahy minete v lese studánku Dobrá voda, o které se traduje, že má zázračnou vodu. Nachází se v lese, v blízkosti kaple sv. Vojtěcha, o kterém tu už byla řeč.

Po vjezdu do Vrčeně bych se zastavila u Opatského rybníka, který má nyní v péči Spolek Vrčeň, parta rybářů všeho věku, takže se nejen chytají ryby, ale chodí se na brigády, zvelebilo se okolí rybníka, postavili si tam pergolu, minulou sobotu se konaly rybářské závody, které přitáhly spoustu lidí z okolí, prostě bezva den.

Jen o kousek dál přijdeme na krásnou lipovou náves, kde se konají snad všechny události obce, poslední akce byla stavění Máje, nejbližší bude teď začátkem června, jako každý rok se budou konat Malé folklórní slavnosti, u příležitosti Mezinárodního folklórního festivalu v Plzni sem obec zve skupiny z celého světa, letos se mají účastnit soubory z Chorvatska, Mexika, jižní Korei, Peru a Slovenska .Jste také zváni. Najdete zde i pomník obětí 1.světové války,ale i sochy Jana Nepomuckého a sv.Vojtěcha.

Na návsi uvidíte i místní školu, o kousek dál i MŠ, obě školy jsou na vysoké úrovni, a děti sem vozí rodiče  z celého okolí. Pod MŠ, hned naproti kostelu sv. Vavřince, se nachází jeden z našich dvou hostinců, Hostinec na Faře, který je vyhlášený svou kuchyní. Druhý hostinec je pod návsí, Restaurace sv. Vojtěch, v obou se konají různé akce, jako jsou vepřové hody, letní Vánoce, pouťové zábavy  a jiné. Na dolní části návsi najdeme i Historickou a modelovou železnici, která je teď v rekonstrukci, ale koncem června se má znovu otevírat pro všechny malé i velké vláčkové nadšence, a že je na co se těšit, to vám garantuji. Jdeme dál, kolem obchodu, České pošty, a pomalu přicházíme k další hospůdce, teda k Pivní prodejně pod Zelenou Horou, a to už jsme přímo u nás doma, máme takový výběr piva od malých a středních pivovarů, že vám budou oči přecházet, ale je i možné si chvíli posedět u dobrého moku, dostanete i nealko, dvakrát týdně večer si můžete zajít i na točené pivo. Vítáme ale i jindy každého pocestného, co v dobrém přichází. Přijďte pobejt přátelé.

A teď asi největší perla naší obce, malý kousek nad námi bydlí operní pěvkyně Eva Urbanová, která kulturně pozvedla naši obec, účastní se pravidelně Půlnoční mše na Štědrý večer, bývá i u rozsvícení vánočního stromečku, a u různých jiných akcí. Pokud byste přijali moji pozvánku, můžete ji potkat na procházce s pejskem, nebo i zahlédnout u jejího domu. Dnes jsem s ní mluvila, a slíbila mi rozhovor pro vás, který by se měl uskutečnit někdy v létě. Zatím vás všechny pozdravuje, a srdečně zve k nám do obce Vrčeň.

A jdeme dál, nedaleko od Evy máme Prodejnu keramiky, kde je možno zakoupit pěkné keramické věci a upomínky.

Jdeme směrem k nádraží, kolem domu, kde bydlí moje malá pravnučka, před závorami se musíme rozhodnout, jestli půjdeme směr Zelená Hora do města Nepomuka, nebo se dáme doprava, směr obec Klášter, kde jsem se já kdysi narodila. Zelená Hora spadá právě pod tuto obec, která patří k nestarším sídlům v okolí, můžete zde vidět pozůstatky hradeb cisteriáckého kláštera, jehož vznik se datuje již od 12.století.

Když půjdeme rovnou do města Nepomuka, dojdeme až pod zámek, ale není pro veřejnost přístupný, i když některé víkendy v létě bývá otevřeno, takže při troše štěstí se můžete dostat až na nádvoří a užít si program k tomu připravený, asi nemusím nikomu připomínat, že zde byl natočen film Černí baroni, a tím Zelená Hora získala také na popularitě.

Ještě bych se snad zmínila o zámku Žinkovy, který se nachází v blízkosti, ale jsou tady i další zajímavosti, na které už není v mém povídání místo, ale když přijedete, uvidíte, a myslím si, že vás můj kraj a domov můj nezklame.

 

V objetí lesů a čarokrásných slov,

žijeme tady, tady mám domov

ve společnosti vnuků a malé Emmičky,

tady jsem doma, věřte lidičky...

 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.