Kde domov můj: Chrudim
FOTO: autorka

Kde domov můj: Chrudim

29. 5. 2016

Na rozhraní Železných hor a Polabské nížiny, cca 12 km od Pardubic, leží město Chrudim, známé rovněž jako "Athény východních Čech". Bývalo královským věnným městem, věnoval jej Rudolf Habsburský své choti Elišce, později Karel IV. své čtvrté manželce Elišce Pomořanské.

Hlavní částí Chrudimi je Resslovo náměstí, můžete zde i zaparkovat. Doporučuji podívat se do kostela Nanebevzetí Panny Marie, který je nádhernou dominantou náměstí. Pochází ze 14. tého století, je to gotický kostel s románskými základy. Dnešní podoba je výsledkem rozsáhlé novogotické přestavby, řízené Františkem Schmoranzem. Kromě řady gotických obrazů a soch, barokního oltáře je zde nejvyhledávanějším předmětem barokní obraz Svatého Salvátora - zázračný obraz Spasitele. Pochází z Rudolfinských sbírek, je malovaný na lipovém dřevě. Klikatou cestou se dostal do Chrudimi do domu na náměstí, který tehdy vlastnil Jan Pfeiffer /nyní zde sídlí Městský úřad/.

Legenda praví, že když do Chrudimi přitáhli Švédové, čtyři vojáci se nastěhovali právě do domu pana Pfeiffera. Hráli v kostky a jako podložku použili tento obraz. Tehdy se stal zázrak - všem padala stejná čísla, a když vzteky do obrazu bodali dýkami, z děr vytékala krev. Když pak vojáci odtáhli, dal pan Pfeiffer obraz opravit a později jej věnoval na oltář kostela. Pověst o těchto zázracích se brzy rozšířila a k obrazu se konala procesí lidu, zvláště pak v období morových epidemií.

Ke cti spasitele a větší slávě zázračného obrazu byl uprostřed náměstí postaven Morový sloup Proměnění Krista. Veškerou práci na sloupu provedli chrudimští sochaři a kameníci.

Pokud jste v Chrudimi, musíte také navštívit Muzeum loutkářských kultur, které máte hned po pravé ruce, stojíte-li čelem ke kostelu. Je umístěno v tzv. Mydlářovském domě, jehož stavebníkem byl bohatý mydlář a svíčník Matěj Mydlář. Nemá ale nic společného s katem Mydlářem, který také pocházel z Chrudimi. Muzeum nabízí expozice zobrazující současnost i historii českého loutkářského divadla. A nyní /až do října l.r./ je tu k vidění i interaktivní výstava "Hurvínek má narozeniny", kterou zapůjčilo Divadlo Spejbla a Hurvínka. Ještě připomenu, že každým rokem, první týden v červenci, se v Chrudimi koná festival Loutkářská Chrudim.

Když půjdete na protější stranu náměstí pár metrů za kostel, přijdete k Muzeu barokních soch. Jsou to zrekonstruované prostory kostela sv. Josefa, jako část areálu bývalého kapucínského kláštera. Najdete tu kamenné i dřevěné plastiky m.j. Matyáše Brauna, Jiřího Pacáka i Ferdinanda Brokoffa. Můžete tu zhlédnout film o výstavbě již dříve zmíněného morového sloupu na náměstí.

Pokud byste chtěli poobědvat, najdete na náměstí alespoň dvě restaurace a v uličce vlevo naproti kostelu jsou příjemné cukrárny.

Cestou zpět Širokou ulicí pojedete zase po těch nepříjemných schodech, což je taková malá chrudimská rarita, úplně dole budete mít po pravé straně novorenesanční budovu Regionálního muzea. Kromě expozičních a výstavních sálů se v prostřední části nacházejí i  prostory pro kulturní účely, v levé části je restaurace.

Před budovou muzea je socha Josefa Ressla, vynálezce lodního šroubu, který se v Chrudimi 29.6.1793 narodil.

Pozvánku do Chrudimi jsem napsala hodně stručně, abych neunavovala dlouhým čtením, jakékoliv dotazy ráda zodpovím.

A pokud už v našem městě budete, doporučuji návštěvu nedalekých Slatiňan, ale o tom až příště.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu…Více informací o soutěži najdete zde

 

 

 

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%