Kontrolní hlášení
FOTO: autorka

Kontrolní hlášení

30. 5. 2016

Huráááá!  Dnes dorazil na náš firemní účet z finančního úřadu nadměrný odpočet DPH. Mám nejen velkou radost, ale i pocit dobře odvedené práce – jsem na sebe hrdá.

Má radost nepramení z toho, že jsme dostali peníze, na které snad s nedočkavostí čekáme, nebyla to ostatně velká částka. Jsem ráda za to, že jsem se prokousala novými předpisy a nařízeními, souvisejícími s novinkou, která se nazývá Kontrolní hlášení. Že jsme dostali nadměrný odpočet je důkaz, že jsem neměla v přiznání DPH ani v Kontrolním hlášení žádnou chybu.

Jsem povoláním účetní, takže mě jen tak něco nezaskočí, tohle bylo i na mne moc. Diskuze o této novince jsem slýchala v médiích už od konce minulého roku. Poslechla jsem si je zájmem, ale více jsem se tím nezabývala. Jako malí podnikatelé jsme čtvrtletními plátci, takže jsem se na kontrolní hlášení vrhla až koncem března. Když jsem chodila do práce, absolvovala jsem na každou změnu v daních nebo v účtování několikahodinové školení. Jenomže, co malý podnikatel – školení je finančně náročné, musím si poradit sama. Naštěstí existuje fenomén dnešní doby – You Tube. Našla jsem tam školení ke kontrolnímu hlášení včetně návodu na vyplnění tiskopisů, dokonce v několika verzích. Milí „jůtůbeři“ mi vytrhli trn z paty.

Malá odbočka, když jsem u jůtůberů  (určitě jsem to napsala špatně, ale co, jsem důchodkyně, tak na to mám právo). Jeden postřeh: Se svou kamarádkou jsme byly na menším výletě. Ona měla s sebou devítiletého vnuka. Je to takový povídálek, tomu se ta pusa nezastaví. Rozesmálo mne to, a o tom je moje poznámka, že jednu chvíli začal mluvit slovensky. Povídal a povídal, rodilý Slovák by určitě poznal chyby. I já jsem postřehla, že si k českému slovu přidá slovenskou koncovku. Byla jsem z toho překvapená, kde že se tak naučil mluvit slovensky – my jsme slovenštinu slýchali v rádiu a v televizi na rozdíl od dnešních dětí. Odpověděl, že se to naučil od jůtůberů. Ihned vyjmenoval jeho tři nejoblíbenější – jména jsem si nezapamatovala, vím ale jistě, že slovensky nezněly. Všichni jsou prý Slováci. Vnučka je o něco starší a taky poslouchá jůtůbery. Viděla jsem několik videí (nebo klipů) a nijak mě to nezaujalo. Nevím, co na tom ta mládež vidí. Mně ale na You Tube s hlášením moc pomohli.

Vracím se ke Kontrolnímu hlášení. Někde jsem četla, že bude kontrolní hlášení navrženo do soutěže na Absurditu roku. Je jisté, že to vyhraje.

Zdůvodňují to takto: Stát se staví vůči podnikatelům do role vrchnosti či drába. Přikazuje, vymáhá a trestá. Vrší další a další povinnosti, chce stále více a méně dává. Tak s námi jedná stát, který si platíme. Je to ještě náš stát, nebo už stát vlády, politiků a jejich náměstků?

Před zavedením KH nám říkali, že to je důležitý nástroj v boji proti karuselovým podvodům.

To asi ne. V ČR je přibližně 500 tisíc firem. Z toho je kolem 100 tisíci firem, které mají obrat nad 100 milionů. V roce 2013 bylo odhaleno 77 firem, každá s nedoplatkem vyšším než 100 milionů Kč. Jejich nedoplatek celkem byl kolem 30 miliard korun. Není třeba šikanovat každého malého živnostníka či malého podnikatele. Ti karuselové podvody nedělají.

Ještě jsem se nezmínila o tvrdých sankcích: opozdí-li se podnikatel s podáním KH o jeden den – pokuta 1000 Kč. Podá-li podnikatel KH až na výzvu FÚ ale do pěti dnů, čeká ho pokuta 10 000 Kč. Nestihne to do pěti dnů? – pokuta 30 000 Kč. Nestihne-li podat KH v náhradní lhůtě opět do pěti dnů, je to 50 000 Kč. A když si úředníci budou myslet, že podnikatel dostatečně nespolupracuje nebo jim ztěžuje práci mohou udělit pokutu až 500 000 Kč.

Abych snad raději zrušila naplánovanou dovolenou. Udělám-li chybu v kontrolním hlášení za II. pololetí – stačí udělat překlep v číslu faktury a je tu malér. Dostanu výzvu k opravě, já nebudu doma a je tu sankce.

Naštěstí zákonodárci prozřeli a chystají, co se týče sankcí, novelu zákona. Uvidíme, co si ještě vymyslí.

Porovnejme to pro srovnání se situací na dálnici D1. V pátek 29.4. čekalo řidiče až hodinové zpoždění. Důvodem bylo, dle mluvčího ministerstva dopravy, opravování nekvalitně provedené práce. Okamžitě, dle mluvčího, byla udělena pokuta v řádu desetitisíců korun.

Všimněte si, jak „tvrdě“ postupovalo ministerstvo dopravy vůči stavebním gigantům, kteří nedodrželi smlouvu a zdrželi na dálnici tisíce občanů.

Posuďte, kdo se má líp, malí podnikatelé a živnostníci nebo velké stavební firmy?

Pročítám svůj článek, smíchala jsem hrušky s jablky, co víc, kontrolní hlášení s jůtůbery. A ten výkřik hurá na začátku taky není in. Jak jsem napsala výše – mám už věk na to, abych psala chybně anglická slovíčka a taky, abych nebyla in.

Neposuzujte proto můj článek příliš kriticky...

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%