Kde domov můj: Zlatohorsko - kraj pokladů
FOTO: autorka

Kde domov můj: Zlatohorsko - kraj pokladů

22. 5. 2016

Dlouho jsem se rozmýšlela jestli mám přispět svým článkem k tomuto tématu. V naší obci nemáme kromě kostela sv. Mikuláše a památného tisu žádné významější památky. A také se nám nějak vyhnuli slavní rodáci. Mikulovice se rozkládají kolem řeky Bělé, do Polska to máme asi dva tři kilometry. Nejbližší město jsou tedy polské Glucholazy a Zlaté Hory.

Zlatohorsko, ač kraj, kde je určitě více kamení než zlata, má bohatou historii. Z výšky na městečko rozvážně shlíží rozhledna Biskupská kupa, pokud nemáte rádi výšky, můžete vejít do podzemí. V loňském roce se veřejnosti otevřela Poštovní štola. O historii těžby zlata se více můžete dozvědět v místním muzeu.

Mojí srdeční záležitostí nejsou pouze Zlaté Hory, kde mám spoustu přátel, ale především jeho vodní plochy a potom osada Rejvíz.
Rejvíz je přístupný z okresního města Jeseník a také ze Zlatých Hor, a to autobusem, autem, na kole a nebo, pro ty zdatnější, pěšky. Je to nejvýše položená osada ve Slezsku, ležící v hlubokých lesích, které se rozprostírají kolem dokola. Pokud hledáte klid a pohodu na svých toulkách a neláká vás záře a hluk velkoměsta, je právě tady ten pravý ráj. Ponořte se do zeleného lesa a dýchejte z plných plic. Ucítíte vůni smrkového dřeva, horských květin a uslyšíte ticho. To především v zimě, na jaře a v létě slyšíte zpěv velkého ptačího orchestru. Okouzleně posloucháte a je vám, no prostě nádherně.

Pojďte se se mnou podívat úzkým povalovým chodníčkem k Velkému mechovému jezírku, protože kdo tam nebyl, nebyl ani na Rejvízu.
Chovejte se tiše a šlapejte pouze po dřevěném chodníku, který sem tam už volá po opravě, právě jsme totiž vstoupili do národní přírodní rezervace Rejvíz, která patří mezi nejstarší rezervace na území Jeseníků, byla vyhlášena již v roce 1955 a její rozloha je 329 ha. Po podobném chodníku turisté šlapou už od 70. let 19. století. Naučná stezka nás seznámí se vznikem rašelinišť, dozvíte se zajímavosti o mokřadních bylinách a na konci stezky si vychutnáte plnými doušky klid u Velkého mechového jezírka. V letošním roce by se mělo dočkat opravy nejen odpočívadlo přímo u jezírka, ale doufám, že i přístřešek kouzelné studánky. Ptáte se, v čem je kouzelná? Její voda má totiž tu moc, že když se v ní umyjete, tak jste zaručeně čistější. Nevěříte?

Trasu k Mechovému jezírku si můžete zvolit buď přímo od penzionu Rejvíz a nebo o kousek dál z rozcestí. Nezabloudíte, je tam ukazatel. Cesta z rozcestí je pohodlnější.

Zastavme se na chvíli ve zmíněném penzionu Rejvíz, kde se můžete nejen ubytovat, ale také stravovat. Pokud budete jen projíždět, i tak se zde určitě zastavte. Penzion Rejvíz se dříve jmenoval Noskova chata a je známý především historickými vyřezávanými židlemi.
Ubytování na Rejvízu nabízí hned několik penzionů, horských hotýlků a chalup. A to celoročně. Je tady totiž krásně v každém ročním období. Od jara do podzimu se můžete procházet klidnou krásnou přírodou, v zimě si můžete užívat volného prostoru pro běžkování. A třeba se tam někdy potkáme.

Chtěla jsem vám svým povídáním přiblížit krásných kout panenských Jeseníků. Jeden z pokladů kraje na severu republiky. Rejvíz je pro mě právě takovým pokladem. Třeba vám ke stejnému poznání dopomohou moje fotky. Tak vítejte!

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

 

 

 

cestování Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%