Gagarin 2016
FOTO: www.planetarium.cz

Gagarin 2016

20. 4. 2016

Po připomínce Titaniku a herečky Baarové se do dnešní doby vrátil i kosmonaut Jurij Gagarin. Je o něm uspořádána výstava, v pražském Planetáriu. Vydal jsem se tam dnes. Vstupné pro penzisty bylo za pár desetikorun. Od jeho startu je to už 55 let!

V popoledních hodinách jsem byl jediný návštěvník. Hlídalo mě pět kustodek, stejně jsem nechtěl nic ukrást. Expozice je v jedné místnosti, s možností vyfotografovat si tvář v kosmické uniformě.

Gagarin vzlétl do vesmíru 1961, byli jsme tehdy dva roky před maturitou. Před školou jsme se dívali na to modré nebe, pouhým okem jsme ho ale neviděli. Měli jsme upřímnou radost z lidského, i námi už zažívaného pokroku, byli jsme hrdí na sounáležitost s úspěšným východním blokem. Brněnský kapelník Gustav Brom se také radoval, složil a osobně nazpíval písničku Dobrý den majore Gagarine…

Výstava je aktivní, hosté si mohou hranolem rozkládat sluneční světlo. Odzkoušet se může rotace kosmických těles, porovnat vlastní tělesnou váhu na jiných planetách Sluneční soustavy. Obhlédnout se může Gagarinova strava. V přistávacím modulu měl kosmonaut málo místa, okénka žádná.

Při mém odchodu se do Planetária valily školní dítky, jejich učitelka mě pozdravila, dokonce jako první.

Vycházel jsem raději opačným schodištěm. Dole si mě vyhlédli kočovní filmaři, nedali jinak, než že se mnou hned teď natočí „interview“. Souhlasil jsem, otázky byly ale o něčem jiném, pro nějakou pojišťovnu.

Domů jsem došel s nadšenou duší, přeji přínosnou návštěvu i dalším návštěvníkům.

 

                  

Můj příběh výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%