Telčský zámek letos poprvé otevře podzemí
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Telčský zámek letos poprvé otevře podzemí

5. 4. 2016

Návštěvníci Telče, města s památkami UNESCO, se letos budou moci poprvé podívat do rozlehlého podzemí státního zámku. Nová prohlídková trasa bude přístupná od začátku června. Teď tam ještě pracovníci dokončují menší úpravy potřebné pro zajištění bezpečnosti procházejících lidí.

Zámek v Telči je nejvyhledávanější památkou na Vysočině. Za minulý rok si ho podle údajů Národního památkového ústavu prohlédlo 84 500 lidí. Tři prohlídkové okruhy se týkají renesančních sálů, obytných místností posledních majitelů zámku, hrabat Podstatzky-Lichtensteinů a také nádvoří se zahradou.

Nová prohlídková trasa zavede návštěvníky do podzemí, které začalo vznikat spolu s gotickým hradem, na jehož místě bylo renesanční sídlo vystavěno v druhé polovině 16. století. „To podzemí nechceme měnit, protože to je autentické,“ řekl zámku Bohumil Norek. Prostory budou doplněny exponáty z Barrandova připomínajícími filmy natočené na zámku. Kastelán uvedl, že podzemí u filmařů vždycky zabere. „To je první, co jim ukazujeme, abychom je navnadili,“ uvedl. V Telči byly mimo jiné natáčeny pohádky Pyšná princezna, Jak se budí princezny či Z pekla štěstí.

Na zámku připravují také nové výstavy. Justiční sál bude od 1. května do poloviny června hostit výstavu nazvanou Broučci aneb loutky Zdeňka Podhůrského. V galerii budou od 1. června vystaveny obrazy akademické malířky Míly Doleželové.

Sezona na zámku v Telči začala o Velikonocích, o těchto svátcích přišlo kolem 1000 návštěvníků. Ceny vstupenek zůstaly stejné jako vloni. Podle údajů na webu činí plné vstupné pro jednotlivce u renesančních sálů 120 Kč a u místností posledních zámeckých majitelů 90 Kč.

Prohlídka podzemí s 15 místnostmi potrvá asi 40 minut. Výši vstupného u nové trasy zatím kastelán nezveřejnil.

hrady a zámky naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%