Neplánovaná sobota
FOTO: autorka - Zámecký park Chodová Planá

Neplánovaná sobota

4. 4. 2016

Tak nějak se to sešlo a museli jsme zajet do Mariánských Lázní. Cestou tam jsme si odlovili nějaké kešky, ale místa nebyla až tak zajímavá, abych o nich psala. V Mariánských Lázních jsme se pohybovali kolem pravoslavného kostela sv. Vladimíra a kolem Anglikánského kostela, bohužel, byly oba zavřené. Cesta zpět, to byla trochu jiná káva… Zastavili jsme se v Chodové Plané. A protože popis kešek obsahuje i popis místa, zvu vás na malou exkurzi.

Pivovar Chodovar – jedná se o rodinný pivovar, nejstarší v západočeském regionu, první zmínka o něm je ze 16.století, ale dle ležáckých sklepů tesaných do žulové skály se zde pivo vařilo už ve 12.století. Sklepy se dodnes používají k dokvašení speciálního ležáku. K areálu pivovaru patří i restaurace „Ve skále“, která je v historických částech sklepů. Kromě piva zde podávají i přírodní železitou kyselku „IL-SANO“. Půllitr této minerálky dodá tělu doporučenou denní dávku železa. Význačnou aktivitou jsou pivní lázně, které jsou největší na světě. My jsme poobědvali v restauraci „Stará Sladovna“ a musím říct, že chlupatý knedlíky tu umí.

K pivovaru přiléhá anglický park a zámek. Zámek má asi 114 místností, byl postaven počátkem 20.století, po válce v něm sídlili vojáci. Od roku 1990 je v majetku obce, je momentálně nepřístupný a probíhá tu rekonstrukce. Do budoucna se počítá s jeho přestavbou na lázeňský komplex, nebo jinou občanskou vybavenost dle rozhodnutí obce.

V jižní části parku jsou pozůstatky židovského hřbitova z 17. -19. století. Přes sto náhrobních kamenů různého stáří je umístěno v kopcovitém terénu. Hřbitov byl původně obehnán zdí v maurském stylu.

A protože bylo krásně a domů se nám nechtělo, zajeli jsme si k německým sousedům a navštívili půvabné městečko Leuchtenberg s vítacím psem a zříceninou hradu, a město Weiden, jehož počátky sahají do 13. století. Stálo na křižovatce Zlaté cesty z východu na západ a Magdeburské cesty z jihu na sever. Brzy se stalo významným obchodním centrem. My jsme ho navštívili v době, kdy zrovna probíhal Foodtruck festival. Zhruba z 25 přívěsů a dodávek se tu prodávaly mlsky od veganské stravy až po mezinárodní speciality. To vše doplnila hudba a atrakce pro děti. Ve starém městě, za Starou radnicí, jakoby se zastavil čas. Kávu a kopce zmrzliny bylo vidět snad na každém stolečku.

Vrátili jsme se na trh, zakoupili gyros, a protože se sluníčko už ukládalo ke spánku, metelili jsme k domovu. Spali jsme jak dudci. A jak spí dudci? Ví to někdo?

 

P.S. Omluvte prosím kvalitu titulků u fotek. Učím se.

 

 

cestování fotografování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.