Dračice Elisabeth Taylorová zůstává legendou kinematografie
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Dračice Elisabeth Taylorová zůstává legendou kinematografie

22. 3. 2016

Ametystový pohled Kleopatry ve stejnojmenném velkofilmu jí zajistil slávu, dva filmoví Oscaři potvrdili její herecké schopnosti. Skandály a rozvody pověstná Elisabeth Taylorová, která zemřela před pěti lety, 23. března 2011, zůstává legendou světové kinematografie.

Z rozkošné kudrnaté hvězdičky z londýnského Hampsteadu (narozena 27. února 1932), která v roce 1944 okouzlila diváky ve filmu O velkou cenu, se časem vypracovala k rolím krásných mladých žen, například po boku Jamese Deana ve filmu Obr (1956). Později jí bývalá prostitutka ve filmu Butterfield 8 vynesla prvního Oscara. A v roce 1963 dostala za svoji vrcholnou roli, královnu Kleopatru, údajně královský honorář milion dolarů jako vůbec první herečka na světě.

"No a co čekáte? Že budu spát sama?" Slavná věta slavné "dračice" naznačuje její náruživý vztah k mužům. Tím osudovým byl herec shakespearovských postav Richard Burton. "Italské" manželství umíněné Liz a démonického syna horníka z jižního Walesu Richarda sledoval Hollywood téměř v přímém přenosu. Údajně se spolu sázeli, kdo vypije víc alkoholu, a Burton prý v soukromí něžně nazýval Taylorovou "sudem kořalky". Vzali se dokonce dvakrát.

A svůj divoký vztah sehráli v roce 1966 i na filmovém plátně ve snímku Kdo se bojí Virginie Woolfové o extrémním soužití alkoholičky Marty a Jiřího. Byl z toho druhý Oscar.

Životem manželské rekordmanky Liz pak prošla pestrá galerie mužů, jejím posledním manželem byl o dvě desítky let mladší stavař Larry Fortensky. A kromě nejlepší filmové ceny se dočkala i té nejhorší - Zlaté maliny v roce 1994, za roličku ve filmu Flintstoneovi.

film herecké legendy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.