VZP zavádí speciální příspěvek na vakcínu proti klíšťové encefalitidě
Ilustrační foto: pixabay.com

VZP zavádí speciální příspěvek na vakcínu proti klíšťové encefalitidě

3. 3. 2016

Všeobecná zdravotní pojišťovna přidá svým klientům ke všem dosavadním benefitům nově 650 korun na vakcínu proti klíšťové encefalitidě. Reaguje tak na neutěšený stav, kdy v loňském roce byla Česká republika na prvním místě v počtu onemocnění klíšťovým zánětem mozku v celé EU. V současné době je podle odborníků ideální čas na očkování.  

Doposud mohli zájemci o příspěvek na vakcínu proti klíšťové encefalitidě získat od VZP maximálně 500 korun. Pokud tuto částku vyčerpali, nemohli pak už ale ve stejném roce dostat příspěvek na jiné očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Nově se tedy jednak příspěvek od 1. března o 150 korun zvyšuje a navíc i ten, kdo využije 650 korun na vakcínu proti klíšťové encefalitidě, může nadále čerpat dalších 500 korun na jiná očkování (chřipka, žloutenka, meningokok…).  

V loňském roce patřil příspěvek na vakcínu proti klíšťové encefalitidě mezi klienty VZP k nejžádanějším. Celkem o něj požádalo více než 84 tisíc lidí a pojišťovna jim vyplatila více než 42 milionů korun. To je skoro dvakrát více, než některé jiné zdravotní pojišťovny vyplatí ročně všem svým klientům na všech benefitech.  

Celkem bylo loni v České republice hlášeno 351 případů onemocnění klíšťovým zánětem mozku. Dva pacienti zemřeli. Nejvíce postiženým regionem byly jižní Čechy a Vysočina. Zvýšená nemocnost byla také v krajích Středočeském, Ústeckém, Plzeňském, Jihomoravském a Pardubickém.  

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje, atd. Vyloučit nelze ani dlouhodobé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení intelektuálního výkonu a v krajním případě smrt. Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta s klíšťovou encefalitidou se pohybují kolem 14 tisíc korun.

Příspěvek na vakcínu může čerpat každý klient VZP bez omezení věku, který je současně členem Klubu pevného zdraví. Bližší podmínky najdete zde.

 

 

očkování zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%