Špičkový plastický chirurg v Praze

Špičkový plastický chirurg v Praze

4. 12. 2011

Budoucnost plastické chirurgie může spočívat v tom, že otevře dveře objevům v dalších oborech medicíny a umožní nám ještě lépe poznat lidské tělo, tvrdí světoznámý plastický chirurg Bohdan Pomahač. Pomahač to řekl v sobotu při tiskové konferenci v pražském IKEM.

\"Takových objevů jsme svědky již nyní. Náš výzkum transplantací obličeje totiž ukázal zajímavé schopnosti lidského mozku. Pokud člověk přijde o tvář, pak ta část lidského mozku, která ji ovládá, zakrní, protože není používána a na její místo expandují jiné části kůry mozkové, třeba ty, které ovládají ruku, nebo ty sousední oblasti kůry mozkové. Jestliže ale obličej transplantujeme, centrum pro jeho ovládání se opět obnoví do původní velikosti,\" popsal Pomahač. Pokud by se podařilo takový proces regenerace a expanze různých částí mozkové kůry kontrolovat, daly by se tak řešit třeba následky mozkové mrtvice. \"Jednoduše bychom naučili mozek používat jinou část sebe sama,\" vysvětlil lékař.

Podobně by se mohl posunout i obor imunologie. \"Po transplantacích tváře totiž dochází jen v malém počtu případů k odhojování tkáně. A to přesto, že tkáň příjemce a dárce se zde mixuje daleko více, než například u ledvin,\" popsal Pomahač. Výzkum tímto směrem by tak mohl ovlivnit užívání imunosupresiv, tedy léků potlačujících imunitu.

Do Česka Pomahač přiletěl minulý týden v neděli, tuto sobotu se účastní konference o plastické chirurgii v pražském IKEM. Bohdan Pomahač je český plastický chirurg, který vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje v Spojených státech amerických, která byla zároveň celosvětově teprve třetí. Narodil se v rodině chemického inženýra a učitelky. Své dětství strávil v Ostravě v Československu v třípokojovém bytě, ale víkendy trávila rodina v Morávce v Moravskoslezských Beskydech. Jako mladík byl nadšeným a poměrně úspěšným šachistou. Po ukončení střední školy šel studovat Lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Už během studia byl na stáži v Bostonu v Massachusetts, kam se také hned po absolvování univerzity vydal pracovat a kde nastoupil do nemocnice Brigham and Women\'s Hospital.

nemocnice zdravotnictví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%