Linkou 112 půjde přivolat
v Česku pomoc i z ciziny

Linkou 112 půjde přivolat
v Česku pomoc i z ciziny

24. 7. 2012

Lidé mohou prostřednictvím linky 112 přivolat pomoc například svým rodinným příslušníkům pobývajícím v Česku nově i z jiných států Evropské unie. Čeští hasiči se totiž zapojili do systému mezinárodní spolupráce pracovišť příjmu tísňového volání. Důvodem byly mimo jiné i Letní olympijské hry v Londýně, kde bude mnoho českých občanů. 

"Může se stát, že Čech v Británii obdrží informaci například od svého rodinného příslušníka, který se ale nachází v Česku a situace si žádá zásah záchranářů. Český občan zavolá na tísňovou linku 112 a na základě mezinárodní spolupráce budou neprodleně informováni operátoři linky 112 v Česku, kteří zajistí zásah záchranných složek," vysvětlil ČTK ředitel odboru operačního řízení hasičů Luděk Prudil.

Řešení situace, kdy volající oznamuje událost, která se ale děje v jiném státě EU a je nutné tam zajistit zásah záchranářů, iniciovala na základě svých zkušeností londýnská zdravotnická záchranná služba. "Dosud nebyla možnost předat tyto informace o události do jiného státu a tím hrozilo nebezpečí z prodlení," uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Ivana Svitáková.

Česká strana proto přistoupila k vytvoření speciálního telefonního čísla, které je směrované do technologie centra tísňového volání linky 112 v Česku a vložené do databáze Asociace evropského čísla tísňového volání.

Do budoucna by měl tento systém zjednodušit i volání turistům v zahraničí s malou znalostí angličtiny. "Pracoviště, které přijme tísňový hovor cizince, který hovoří jen svým mateřským jazykem a není schopen komunikovat například v angličtině, může propojit hovor do telefonní konference s pracovištěm linky 112 v mateřském státě cizince a odbavit jeho hovor," řekl Prudil. K tomu je ale ještě třeba, aby se do systému zapojila většina evropských států. 

Loni se lidé obrátili na linku 112 v 3,9 milionu případů. Počet tísňových hovorů na území Česka ze zahraničních telefonních čísel přitom loni podle Svitákové přesáhl 56 tisíc.

tísňová linka záchranáři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.