Chytré mobily už seniory neděsí
Ilustrační foto: pixabay.com

Chytré mobily už seniory neděsí

12. 2. 2016

Donedávna platilo pravidlo: Čím starší člověk, tím jednoduššímu a staršímu typu mobilního telefonu dává přednost. Nyní se však ukazuje, že i mezi seniory mizí obavy z dotykových chytrých telefonů. Zřejmě se postupně stanou stejnou součástí jejich života jako se staly počítače.

Z průzkumu společnosti NMS Research vyplynulo, že dvacet procent českých seniorů v mobilu využívá internet a různé aplikace. Většinou spadají do věkové kategorie šedesát až pětasedmdesát let. Je to jasná ukázka, že se starší generace je k novým trendům vstřícná, jen ve srovnání s mladšími trošku trvá než jim podlehne. Což je naprosto logické, u počítačů to bylo také tak. Zpočátku se lidem nad šedesát zdálo, že je snad už do svého života ani nezahrnou, že je nebudou potřebovat. Dnes jsou běžnou součástí života i mnoha lidí ve věku nad osmdesát let. Život bez internetu si dovede představit málokdo a je úplně jedno, jeslti je mu třicet nebo sedmdesát.

To samé nyní prožíváme s internetem v mobilech. Čtvrtina seniorů ve svých mobilních tarifech využívá data, upozorňuje zpráva. Znamená to, že mobil už nepoužívají pouze k telefonování, případně posílání textových zpráv.

Autoři průzkumu zmiňují také zvyšující se takzvanou internetovou gramotnost dříve narozených. To znamená, že si sami dobře umí spočítat, jaký tarif je pro ně výhodný, nenechají se nalákat na různé takzvaně výhodné nabídky a také, co není zanedbatelné. Šedesát osm procent dotázaných uvedlo, že nikdy nevolá zpět na čísla, která nezná. To odborníci na internetovou bezpečnost také považují za dobrou zprávu. Znamená, to že senioři jsou poučeni, že se takovým voláním na různé linky dají z lidí vytáhnout nemalé peníze.

Velmi dobrým důkazem, že lidé vyššího věku začínají být zajímavou cílovou skupinou pro výrobce chytrých mobilů, jsou různé veletrhy s elektronikou. Na nich se už začaly objevovat chytré telefony určené přímo pro lidi dříve narozené. Slogany typu: Smartphone, který zvládne používat i vaše babička, už nejsou ničím neobvyklé. Zkrátka, jde sice o dotykové telefony, ale jejich displej je velký a tudíž i fiktivní tlačítka na něm jsou větší než u jiných modelů.

Samozřejmě, chytré dotykové mobily nejsou pro lidi, kteří mají větší problémy se zrakem nebo se jim třeba třesou ruce. Ale ti zdraví se jich bát rozhodně nemusí a zdá se, že už ani tolik nebojí, jako tomu bylo před dvěmi, třemi roky. Každopádně stojí za to si je někdy od někoho blízkého půjčit a aspoň si nechat vysvětlit, co všechno se s nimi dá dělat. Je to určitě užitečnější než křičet: „Ale fuj, tohle já už nikdy potřebovat nebudu.“

Jaký mobilní telefon používáte vy?

 

 

mobily technika
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%