Oči poškozené cukrovkou zachrání laserová operace
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Oči poškozené cukrovkou zachrání laserová operace

4. 2. 2016

Přes 100 tisíc diabetiků V Česku má cukrovkou poškozený zrak, každoročně jich o dvě procenta přibývá. Málo ale o riziku poškození zraku vědí. Nechodí na preventivní oční kontroly, kde se dá obtíž odhalit. Podle lékařky specializované na oční chirurgii Lucie Valešové z brněnské kliniky NeoVize může až 90 procentům postižených zrak zachránit včas provedená laserová operace, kterou hradí zdravotní pojišťovny. S cukrovkou se u nás léčí 860 tisíc lidí.

Nezánětlivé onemocnění oční sítnice, tzv. diabetickou retinopatii, způsobuje buď to, že nedostatečně léčená cukrovka postihne drobné cévy v oku. Ty se ucpávají, takže se naruší prokrvení sítnice. Druhý způsob postižení je tím, že cévy v sítnici "netěsní", vytéká z nich tekutina a způsobuje otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice ničí vidění. Oko se to snaží napravit tvorbou nových cév. Ty jsou ale nekvalitní a praskají, mohou prokrvácet oko a způsobit odchlípení sítnice.

V počátcích nemá pacient žádné příznaky. Když už je pocítí, bývá pozdě. V první fázi dokáže postižení sítnice zjistit jen oční lékař při preventivní prohlídce očního pozadí. Když se vidění zhorší, což je až po řadě let, nedá se už postižení sítnice napravit, pouze zpomalit.

"Proto by měl každý diabetik navštěvovat očního lékaře minimálně jednou ročně, i když žádné zhoršení zraku nepozoruje," doporučila Valešová. Účinnou prevencí je udržovat hladinu cukru v krvi bez velkých výkyvů na doporučených hodnotách, optimálně 5,5 milimolu na litr krve, a hlídat si i cholesterol a krevní tlak.

U pokročilejších stupňů diabetické retinopatie se přistupuje k laserovým operacím. "Cílem je zajizvit neprokrvené části sítnice a zabránit prosakování cév," řekla Valešová. Při operaci nasadí lékař na pacientovo oko speciální laserovací kontaktní čočku, s její pomocí směruje laserový paprsek na konkrétní místo na sítnici. U velmi pokročilých stavů se někdy operačně odstraní sklivec.

cukrovka oči operace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%