Štrůdl trochu jinak
FOTO: autorka

Štrůdl trochu jinak

1. 2. 2016

Ve čtvrtek jsme koupili krásná velká jablka, a protože máme rádi štrůdl, tak jsem si řekla, že ho v sobotu upeču. A tak se také stalo. Recept není můj, dostala jsem ho kdysi dávno od jedné starší kolegyně. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale pak jsem se vždycky vrátila k tomu svému. Je jednoduchý, rychlý a hrozně dobrý. Milovníkům tradičního taženého štrůdlu se musím přiznat, že jsem ho nikdy ani nevyzkoušela. Tak jdeme na to.

Budeme potřebovat:
250 g hladké mouky; 250 g tuku (já dávám Stellu, ale může být Hera, máslo atd.); 250 g tvarohu ( já dávám plnotučný, ale může být samozřejmě i netučný).

Vše smícháme, vypracujeme těsto a dáme do ledničky na chvíli odležet.

Náplň:
1 kg sladkých jablek (je to přibližně), skořice, cukr krupice, rozpuštěné máslo, rozinky, vlašské ořechy, rumová tresť, strouhanka, žloutek s trochou mléka na potření.

Postup práce:
Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Vezmeme jeden díl a na pomoučeném vále rozválíme placku. Posypeme trochou strouhanky, nastrouháme jablka, rozložíme po celé ploše, přidáme skořici, cukr krupici, rozinky, nasekané ořechy, tresť, opět strouhanku a zakapeme rozpuštěným máslem. Srolujeme a šišku položíme na plech vyložený papírem na pečení. Takto zpracujeme další díly těsta. Potřeme žloutkem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut. Nakonec upečený štrůdl posypeme moučkovým cukrem.

Já vím, že nikoho z vás nemusím učit péct. Mnozí z vás to určitě umí lépe než já. Škoda, že nemůžete cítit, jak ten štrůdl krásně voní. Není to sice výstavní kousek, ale to mu určitě na chuti neubere. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento recept, přeji dobrou chuť.

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.