České Švýcarsko láká na Brtnické ledopády
FOTO: Alena Vávrová

České Švýcarsko láká na Brtnické ledopády

23. 1. 2016

Mrazivé počasí vytvořilo pozoruhodné ledové útvary uprostřed pískovcových skal: Brtnické ledopády každou zimu lákají do Českého Švýcarska turisty i fotografy. V těchto dnech se mohou kochat i tím největším v Havraní rokli, měří deset metrů.

Kouzla přírody jsou vidět na všech skalách. "Pískovec je v podstatě taková kamenná houba. Má v sobě 15 procent vody, takže na určitých místech z něj stékají potůčky nebo pískovec samovolně vypouští vodu, která pak mrzne," řekl Václav Sojka, který pracuje pro Národní park České Švýcarsko.

Rampouchy vytvářejí na skále zvláštní obrazy, které lákaly do Českého Švýcarska turistky už od pradávna. "Návštěvy ledopádů mají v těchto končinách tradici dlouhou snad 200 let. Tehdy se však k ledopádům jezdilo na saních," poznamenal Sojka.

Právě v údolí mezi Krásnou Lípou, Kyjovem a Brtníkem byl založen nejstarší turistický klub v české části tehdejšího Rakouska-Uherska. "A dnes turistů znovu přibývá, Brtnické ledopády jsou poměrně známou atrakcí, která přivádí turisty i fotografy z širokého okolí," uvedl Sojka.

Současné ledopády vznikaly zhruba v deseti uplynulých dnech. Jak dlouho vydrží, bude záležet na tom, kdy přijde obleva. "Ten nejdelší v Havraní rokli vydrží déle, protože sem nejde sluneční svit. Led tady v příznivých podmínkách může zůstat až do května," dodal Sojka.

Do pohádkové krajiny skal a ledopádů se turisté mohou vydat s průvodcem na konci ledna, kdy se uskuteční tradiční setkání turistů a přátel přírody ve Šluknovském výběžku. Zájemci si budou moci vybrat z několika různě náročných tras. Start je 29. ledna v Mikulášovicích.

 

cestování naše tipy zima
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.