Nová metoda by mohla 
léčit migrény či deprese

Nová metoda by mohla
léčit migrény či deprese

2. 12. 2011

Pacientům s těžkou formou migrény nebo s těžkými depresemi by již brzy mohla ulevit neurostimulace. Pražská Nemocnice Na Homolce totiž připravuje výzkum, který má přínos takové léčby potvrdit, informovala v úterý Marie Fialová z tiskového oddělení nemocnice.

Neurostimulace spočívá v tom, že pacientovi je do těla voperována elektroda do předem určené nervové struktury a jejím drážděním elektrickými impulsy ze stimulátoru se zmírňují příznaky nemoci. Pacient například méně vnímá kruté bolesti nebo se přestane třást, povolí mu křeče, zmírní se mu projevy epilepsie či zlepší pohyblivost při ztuhlosti. Charakter pulzů, které se do těla vysílají, se liší podle toho, jaká část těla se stimuluje a co se má ovlivnit.
Neurostimulace se používá pro tlumení bolestí, křečí nebo třesu. Elektrodu lze umístnit k periferním nervům, ale i těm míšním, a dokonce i do hluboké mozkové struktury. Nemocnice Na Homolce provádí neurostimulaci nejdéle ze všech zdravotnických zařízení v Česku. S hlubokou mozkovou stimulací se zde začínalo již v roce 1998, později se přidávaly další postupy.

Stimulace léčí migrénu i depresi

Jako novinku nemocnice plánuje právě léčbu migrény a depresí. U depresí půjde o hlubokou mozkovou stimulaci, migrénu pomůže zlepšit stimulace periferních nervů, a to konkrétně tylních. "U ovlivňování těžkých depresí usilujeme o grant, u migrény se již vybírají vhodní pacienti, tedy ti, u nichž je předpoklad, že jim léčba výrazně uleví od jejich obtíží," popsal neurochirurg Dušan Ugrošík.  Zkoumají se i další možnosti neurostimulační léčby, nemocnice Na Homolce se například účastní mezinárodní studie o vlivu míšní stimulace na selhávající srdce nebo studuje léčbu epilepsie pomocí hluboké mozkové stimulace. Ta se zatím používá spíše u pacientů s poruchami pohybu - tedy třesem, křečemi, ztuhlostí, mimovolnými pohyby. Patří k nim nemocní trpící Parkinsonovou chorobou.

Míšní stimulace pomáhá zejména pacientům s bolestí v oblasti dolních končetin, ale i bolestí na trupu. Používá se také pro zmírnění bolesti u neléčitelné formy srdeční choroby anginy pectoris.Periferní stimulace se používá pro léčbu chronických bolestí končetin nebo páteře, kde selhal jiný způsob léčby. Stimulovat lze i bloudivý nerv - tato léčba je vhodná pro těžké chronické epileptiky. Využití této léčebné metody jim znatelně sníží počet záchvatů a zvýší kvalitu života. Nemocní se necítí tolik unavení, zlepší se jim pozornost, paměť i nálada.

nemoci nemocnice zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%