Móda roku 2016: Pofrčí modrá a růžová
Ilustrační foto: pinterest.com

Móda roku 2016: Pofrčí modrá a růžová

24. 1. 2016

A je to tady zase. Obchody a časopisy zaplavuje móda na příští rok a ženy si kladou otázku: Jak z toho nezešílet, zbytečně neutrácet, zůstat svá a přesto chodit moderně oblečená. A čím více let jim je, tím těžší je na tyto otázky odpovědět. Tak si udělejme malou rekapitulaci toho, z čeho si letos můžeme vybrat.

Protože to je to podstatné: Umět si vybrat. Na tom při oblékání záleží mnohem více než na stavu bankovního účtu, na věku, na kráse, na postavě. Výhodou vyššího věku je, že si většina žen už vybrat umí. Nebo by to tedy umět měla. Mnohé ale už mají zkušenosti s tím, co jim sluší, co je pro styl jejich života vhodné. Ale hlavně, trendy se vracejí stále dokola a starší ženy už mnoho z nich zažily. Takže nemusí šílet, když se v nějakém časopise objeví široké zvonové kalhoty. Ty moudré dámy si klidně řeknou: Jé, zvony, těch jsem si užila, ty byly fajn. Zatímco dvacetiletá dívka musí rychle vypumpovat poslední zbytky na kreditce, protože podlehne pocitu, že když zítra do školy nepřijde v takových zvonových kalhotách, bude absolutně nemožná.

Také letos se objevuje v módních kolekcích vpodstatě vše, co už známe a co jsme někdy nosily. A na nás je, k čemu z toho se vrátíme a nad čím se jen pousmějeme.

Návrat pastelek

Je řeč o jemných pastelových barvách. Objevují se v kolekcích všech návrhářů a dá se tedy čekat, že brzy obchody zaplaví oblečení v bleděmodrých, růžových, světle žlutých a jemně oranžových barvách. Ne každá žena jim fandí. Mnohé říkají, že jsou to přeslazené kousky pro barbíny, které zralým dámám nesluší. Další skupina žen na ně nedá dopustit a tvrdí, že právě ony starší pleti velmi lichotí a nositelky takzvaně omlazují. Nepředstavujme si však pod letošní pastelovou módou usedlé růžové kostýmky a v nich dámy s trvalou a šňůrkou perel kolem krku. Pastelové jsou boty, tašky, kalhoty, svetry. A to už je jiný příběh. Černé sako a světle růžové kalhoty jsou kombinace, která udělají mladou šik krásku i z šedesátileté dámy, samozřejmě za předpokladu, že její zadek nemá poněkud větší rozměry. V takovém případě je ovšem řešení snadné: Velký růžový svetr, úzké černé kalhoty a třeba bleděmodré balerínky na nohou. Jen se nebát, nikdo přece netvrdí, že když se nosí růžová, máme ze sebeu všechny udělat cukrové vaty. Nicméně, skutečnost je taková, že bleděmodrá a světle růžová barva jsou vyhlášeny jako barvy roku 2016.

Jako muži

Dál přetrvává trend mužského stylu. Tedy polobotky se šnůrkami, které vypadají jako půjčené od partnera, černá saka, bílé košile, kravaty. Kdo má tento styl rád, může jej směle nosit i v tomto roce bez obav, že jde o něco, co bylo in loni. Mimochodem, pánsky se tvářící polobotky jsou velmi dobrým řešením pro ženy, které už pobolívají nohy a netroufají si na podpatky. Jde jen o to vybrat si kvalitní, z poddajné kůže a dá se s nimi prožít řada příjemných let. 

Sedmdesátá léta nekončí

Trend návratu stylu sedmdesátých let byl hodně znát v kolekcích už loni, letos přetrvává. Znamená to, že se dál bude nosit tak trochu hippie móda neboli bohémský styl. V našich podmínkách si pod ním můžeme klidně představit klasické džíny, rozevláté barevné haleny, tašky na delším uchu, sem tam nějaké ty třásně, třeba právě na tašce. Že to není nic pro dříve narozené? Ale právě naopak.

Starší dáma v džínách, zlatých sandálech a volné vyšívané haleně v etno stylu je vždy zajímavé zjevení. Pro sedmdesátá léta byly typické i svetry s roláky a ty se drží i tuto sezónu. Klasický volnější svetr s velkým rolákem je zkrátka věc, se kterou neuděláme chybu ani v zimě, ani na jaře ani při chladných letních dnech.

Ležérnost

Přetrvává trend, kdy od oblečení očekáváme především pohodlí. To, že tenisky jsou věčné, platí i tuto sezónu.

Minimalismus

I to je styl, se kterým neuděláme chybu. Ženy, které nechtějí nakoupit růžová trička jen proto, že se někdo někde rozhodl, že se letos bude nosit růžová, mohou dál klidně nosit celý rok svou oblíbenou béžovou, šedou, černou či bílou a kašlat na etno vzory a bohémský styl. Plátěné jednoduché bílé šaty na léto a černé volné sako s béžovými kalhotami na chladnější dny s minimem ozdob a bílými plátěnými teniskami, jsou tou nejlepší oslavou minimalistického stylu a vítězství nad každým věkem.

 

móda
Hodnocení:
(4.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%