Plagiátorství - fenomén doby
Ilustrační foto: pixabay.com

Plagiátorství - fenomén doby

12. 1. 2016

Přiznám se, že nejraději píši o svém cestování v různých zemích a jejich zajímavostech, přesto jsem se rozhodla vyjádřit se k plagiátorství.

Město Plzeň právě svojí právnickou aférou odstartovalo a odkrylo tento fenomén doby. Kdo z Vás studoval na vysokých školách jistě víte, že jako závěrečná práce je práce diplomová na určité téma. My, dříve narození, jsme pak pravidelně chodili do Vědeckých knihoven, hledali poznatky a postupně si výsledek našeho bádání sami napsali nebo nechali napsat a pak jsme práci obhajovali. 

Dnes nemusí studenti dělat pracné výpisky z knih, ale většinou si vše najdou na vyhledávacích portálech. A bylo to právě plagiátorství studentů, které spustilo aféru Plzeňských práv. Vše ostatní už znáte z tisku a dalších medií. A tak je to i s články, které jsou publikovány, novináři občas jeden od druhého něco opíše, převezme. Své o tom ví třeba politici při tvorbě bilbordů a různých plakátů, kdy převezmou fotky z různých zahraničních portálů bez vědomí autora.

Myslím, že ani náš portál nebyl ušetřen tohoto fenoménu, jak jsem vyčetla z diskuzí na našem portálovém chatu. Portál vznikl nadšením a prací lidí, kteří věřili, že senioři potřebují mít svůj portál, kde si budou poctivě sdělovat svoje zážitky z cest, řešit svoje problémy, uveřejňovat svoje vlastní fotografie a navazovat nová přátelství. Portál měl spojit seniory ve všech regionech. Protože redakce portálu poctivě pracuje, došlo k tomu, že www.i60.cz je dnes neúspěšnějším seniorským portálem v naší zemi. Také tomu pomohla osobní setkání, zažila jsem Ředkovice a Poděbrady. Módní přehlídky zviditelnily naše modelky v médiích a veřejnost vnímá seniory jako aktivní spoluobčany. 

Bohužel, když je úspěch, začnou se na portál nabalovat i lidé, kteří touží po publicitě, chtějí být zajímavější než ostatní a pokud nejsou schopni toho dosáhnout svým přičiněním, použijí i právě plagiátorství. A to buď u fotek či psaných textů. Redakce nemá kontrolní mechanismy, aby každou fotku či články zkoumala pomocí drahých počítačových programů, které toto odhalí. Tyto programy používají vysoké školy při kontrole diplomových prací. 

Věřím, že íčko nepůjde cestou podvodu a všichni, kteří na portál dáváme svoje fotky či články, si ručíme za pravost a originalitu našich příspěvků.

Loučím se heslem "Tahle země není jen pro mladé".

 

Poznámka redakce: Ve všeobecných podmínkách portálu i60 je uvedeno, že na webových stránkách i60.cz je povoleno vydávat pouze autorské články a fotografie. Budeme častěji provádět průběžné kontorly fotografií i textů, a při zjištění duplicit, budeme varovat jejich autory. Žádáme autory textů, aby při použití pasáží textů z Wikipedie uvedli, že text byl sepsán z použitím webu Wikipedia. Děkujeme za pochopení.

glosa
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.