Poslední šok Davida Bowieho: vydal desku a zemřel
ILUSTRAČNÍ FOTO: flickr.com

Poslední šok Davida Bowieho: vydal desku a zemřel

11. 1. 2016

Tvorba britského hudebníka Davida Bowieho byla podle většiny kritiků vždy novátorská, inspirativní a originální. Stál u zrodu glam rocku, inspiroval se jazzem, ale i taneční a elektronickou hudbou. Někdy býval obviňován z toho, že podléhal módě, z hudebních výprav se však téměř vždy dokázal vrátit s novými nápady. A to nejen v roli hudebníka, ale i jako herec, básník, výtvarník nebo producent.

Bowie, který prodal na 140 milionů desek, zemřel v neděli na rakovinu, dva dny po svých 69. narozeninách, kdy vydal výborné nové album označené jen symbolem černé hvězdy (Blackstar).

Bowie, který poprvé upoutal veřejnost v roce 1969, vydal celkem 25 studiových alb, předposlední byla ceněná deska The Next Day z roku 2013. V Česku vystupoval v letech 1996, 1997 a 2004. Na tomto koncertě v Praze, který nedokončil, se ale projevily příznaky onemocnění srdce. Později podstoupil operaci. Bowie naposledy vystoupil před veřejností v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku.

Věčný provokatér Bowie, který měl za sebou bohatou zkušenost s alkoholem a drogami, často šokoval převleky a své příběhy stylizoval do svých hudebních hrdinů - svět například uhranul postavou rockové hvězdy Ziggyho Stardusta. Podle některých dokázal s předstihem odhadnout, kam se ubírá hudba, a byl vždy krok napřed.

S hudbou začal v rodném Brixtonu jako saxofonista. Na střední škole hrál v několika skupinách a svou první vážnější skupinu Davie Jones and the King Bees založil v roce 1963. V roce 1965 přijal David Robert Jones umělecké jméno David Bowie, aby se vyhnul záměně s hercem a zpěvákem Davym Jonesem. Mezi slavné ho katapultoval v roce 1969 singl Space Oddity ze stejnojmenného alba. Postupně se stal hvězdou, ať už to bylo kromě hudby díky převlekům, odlišně zbarveným očím (následek školní rvačky) či zvuku.

Nejvíce zaujal zřejmě postavou rockové hvězdy Ziggyho Stardusta, kterou zničí fanatismus, jež sama vyvolala. O ní vypráví album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972), které je jedním z vrcholů Bowieho tvorby a které stálo u zrodu glam rocku. Publikum tehdy šokoval ženskými šaty a androgynním charakterem své jevištní podoby, která dala podnět k diskusím o Bowieho sexuální orientaci a mnoha pověstem o tom, s kým měl aféru. Padala i jména jako Iggy Pop nebo Mick Jagger a provokatér Bowie vše přiživoval.

K dalším vrcholům jeho hudby patřila tak zvaná berlínská trilogie, trojice alb, které Bowie natočil v letech 1977 až 1979 v tehdejším západním Berlíně. Vedle alb Low a Lodger to byla především deska Heroes se stejnojmenným hitem.

Jevištní herecké schopnosti využil i před kamerou. Uznání si vydobyl hned svou hlavní rolí ve filmu Muž, který spadl na Zemi. V broadwayské inscenaci se jako Sloní muž objevil po boku Elizabeth Taylorové, dále hrál například ve snímku Basquiat nebo Zoolander. V roce 2006 hrál ve filmu Christophera Nolana The Prestige fyzika Nikolu Teslu.

Bowie byl také producentem a skladatelem pro takové veličiny jako Lou Reed či Iggy Pop, s některými kolegy natočil i duet. Počátkem 80. let prodělal krizi, ale nebyl by to Bowie, aby se v 90. letech dalšími experimentálními výlety, deskami Outside a Earthling, dostal do povědomí fanoušků. Melancholickou deskou Hours (1999) si návratem ke svým kořenům uchlácholil nejskalnější příznivce. V roce 2013 překvapil fanoušky po desetileté odmlce s The Next Day.

V roce 1999 byl jmenován rytířem Řádu umění a literatury, což je jedno z nejvyšších francouzských ocenění za celoživotní hudební dílo. S majetkem několika set milionů liber byl jednou z nejbohatších hvězd současnosti. Byl nositelem mnoha cen, dvakrát obdržel třeba hudební cenu Grammy, třikrát BRIT Awards.

Manželka a modelka somálského původu Iman mu porodila holčičku. Iman má ještě z předchozího manželství dceru Zulekah, David má s Angelou Barnettovou (onou Angie, o které zpívají Rolling Stones) syna Duncana Jonese, známého filmového režiséra.

hudební legendy osobnosti úmrtí zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%