Lehko na cvičišti
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Lehko na cvičišti

14. 1. 2016

Ten kluk zaujal příchozího na první pohled. V lokále venkovské hospůdky se Fanoušovi Hovorkovi zjevil Buddha v oblacích kouře. Mladý, asi tak třicetiletý přitloustlý kuřák měl před sebou nedopitý půllitr, prázdnou skleničku od tvrdého alkoholu a krabičku cigaret.

Penzistu Fanouše očekával prázdný lokál jako obvykle. Nechtěl sedět sám u okna, a tak se vnutil do přízně osamělého kuřáka. Slovo dalo slova a Buddha se změnil v buddhistu. Na Fanoušův mlýn jako by se spustila voda ze stavidla. Náboženské kecy jsou ateistovým nejoblíbenějším tématem. A kdypak ještě narazíte na vyznavače jiného náboženství. Hoch bydlel v sousední vesnici, takže pod oknem stávalo jeho kolo. Čas od času se zvedl a z okna sledoval, kterak dodržují místní občané Desatero.

Z těch dvou se stali opravdoví kamarádi, i když je mezi nimi věkový rozdíl celých čtyřicet let. Ondra, tak se chlapec jmenuje, začal vzhlížet k důchodci jako k otci. Kdoví jak se k němu chovali rodiče. Najednou se témata začala měnit a Ondra projevil v náznacích vize své budoucnosti. Vylezlo z něj, že je invalidním důchodcem se specializací "na hlavu"!

Třikrát byl prý v ústavu a teď už je v ažůru. Akorát má omezení. Musí každé ráno zbaštit potřebné penzum prášků, nesmí se rozčilovat a nemůže dělat noční. Je ale mladý, a tak vzhůru do budoucnosti. Spává prý do poledne, ale pak už má přesný harmonogram. V současnosti kromě buddhismu studuje také psychologii a hodlá být šachovým velmistrem! Není to ale člověk nevzdělaný. Má maturitu v nějaké Hasičské škole. Neuspěl prý při psychotestech a také jeho strmou dráhu zmařilo požívání marihuany!

Noví přátelé se zdraví zvláštním indiánským pozdravem. Na stolku se také objevila šachovnice. Ondra není žádný troškař a najal si v Brně šachového učitele. Dojíždí na konzultace. Dvě stovky za hodinu. Vedoucí šachového kroužku v místní škole jej ihned využil jako svého nástupce. Sedmdesátiletý Jožka Obrtlík se zachoval jako převozník v pohádce. Předal mu veslo a rychle vycouval. Ondra školí tři děti a vytvořil si trenérskou třídu. Je šťasten. Je k něčemu!

Fanouš není zvlášť dobrý šachista, ale s Ondrou hraje vyrovnané partie. Nenápadně pozoruje jak se soupeř lepší a zkoumá, zdali peníz vynaložený na učitele není vhozen do bezedné díry. Ondra hromadí šachovou literaturu a věří že má ještě dost času vypracovat se na šachové výsluní.

A iluzionista vidí budoucnost růžově. Pořídí si počítač, patřičně se vzdělá a bude pracovat doma. Fanouš mu jen taktně naznačil, že on má počítač dvanáct let a umí akorát psát, dostávat a posílat meily. Ondra vyčlenil několik volných chvil na návštěvu okresní knihovny, kde zabředne do počítačové literatury. A to by v tom byl čert, aby z něj nebyl expert!

Ondra je silný kuřák a také kvartální alkoholik. Dokáže prý být v lihu několik dní a pak žije o chlebě a vodě. Také čas od času přestává kouřit a ostentativně háže krabičku cigaret do popelnic, aby je zase po čase vybíral. Ještě že žije sám a ženy o něj jaksi nejeví zájem.

V poslední době Ondra zvážněl. Sedává zadumán. Má opět zakouřené období. Pak to z něj vylezlo: "Pane Hovorko, teď hážu za hlavu všechno ostatní a začínám intenzivně studovat psychologii. Musíte mne vyzkoušet! Ptejte se, na co chcete, já budu reagovat."

Pobavený Fanouš vyštěkl: "Hlavní město Polska?" Ondra se zamyslel, promnul čelo jako Lenin u Razlivu, zahrál grimasy jako Jean Gabin a pak pomalu pronesl: "Varšava!" Na nechápavý výraz zkoušejícího zareagoval naprosto nečekaně: "Mám to přesně nastudované. Nesmím odpovídat hned a rychle. Nesmím také říct Barcelona, to bych byl za vola. Toho psychologa, proti kterému v únoru nastoupím při přezkumu invalidního důchodu, musím porazit. Možná si cvičiště představuji moc lehké. Ale ten těžký boj musím vyhrát. Přece nejsem padlý na hlavu, abych nechal státu pět tisícovek!"

Moje próza
Hodnocení:
(4.5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.