Návštěva Yad Yashem v Jeruzalémě
FOTO: archiv autorky

Návštěva Yad Yashem v Jeruzalémě

9. 1. 2016

Yad Yashem (Jad Vašem) je monumentálním pietním místem v Jeruzalémě. Byl otevřen v roce 1953 a je vůbec největším památníkem obětem a hrdinů holocaustu na světě - kromě archivu dokumentů, fotogratií  filmů je jeho součást i několik expozic, obří Muzeum historie Holocaustu, obsáhlá knihovna a řada pomníků. 

Památník byl vybudován na Herzlově hoře severně od centra Jeruzalém, která nese jméno po Theodorovi Herzlovi, zakladateli sionismu. K otevření došlo na základě zákona izraelského parlamentu - Knesetu. Název památníku je odvozen ze starozákonního Izaláše "... dám ve svém domě a mezi svými zdmi pomník a jméno nad syny i dcery. Věčné jméno jim udělím, jméno jež nikdy nezmizí..." Památník má také nezastupitelnou roli vzdělávací, má udržovat dějinnou paměť a předávat svědectví o holocaustu dalším generacím. V těsném sousedství je další památné místo a to hrob Teodora.Herzla, stejně tak i hroby významných izralských státníků jako byla Golda Meirová a Yitzhak Rabin.

Hlavním posláním památníku je uctít památku šesti milionů Židů, kteří byli zavražděni v období nacismu. Celkově se na úbočí Herzlovy hory nachází více než 20 památníků. Tím nejdojemnějším je bezesporu Památník dětí. Jde se podzemní místností vydlabanou do skály, jen spoře osvětlenou svíčkami. Když do ní vstoupíte, jediné co uslyšíte je ženský hlas, který pořád dokola předčítá jména zhruba jednoho a půl milionu dětí zavažděných nacisty. Tato návštěva je pro mi jako každou ženu velmi psychicky náročná, ačkoliv jsem ji již několikrát absolvovala, vždy jsem hluboce otřesena hrůzou matek, které byly odtrženy od svých dětí, a utrpením dětí. Je pravda, že lidé labilnější by měli tuto návštěvu vynechat. Osobně ale říkám, že před minulostí nelze zavírat oči a lidé si stále musí připomínat, co bylo, aby to pro ně bylo varováním do budoucnosti.

V blízkosti památníku na konci kolejí je k vidění dobytčí vůz Německé říšské dráhy, který se stal symbolem transportů smrti. Je jedním z němých svědků "konečného řešení židovské otázky". Ve skalách v okolí Jeruzaléma jsou pak vytesána jména více než pěti tisícovek obcí z celého světa, které zanikly v důsledku holocaustu.

Při památníku Jad Vašem byla v březnu 1963 zřízena "Komise pro rozpoznání spravedlivých". Je vedena nejvyšším izraelským soudem a uděluje titul Spravedlivý mezi národy všem lidem, kteří se prokazatelně zasloužili o záchraru Židů během druhé světové války. Stodvacet občanů České republiky obdrželo tento titul po roce 1990, kdy došlo k obnovení diplomatických styků se státem Izrael. Někteří mají v Aleji spravedlivých zasazen svůj strom s cedulkou se jménem a názvem země, odkud pocházejí. V Aleji je dnes vysázeno asi 2000 stromů.

V Muzeu dějin holocaustu byla 15.3.2005 slavnostně otevřena interaktivní expozice. Jeji umístění je naprosto unikátní. Výstavní prostory expozic jsou v podzemí, a když se do prostoru vejde, není možno se pohybovat vpřed, ale musíte putovat po klikaté a strastiplné cestě, přičemž nevíte, kam přesně směřuje. V muzeu je použita nejmodernější multimediální technologie (promítané vzpomínky jednotlivých lidí, kteří pošli peklem koncentračních táborů, koláže dobových záběrů a autentické dobové zvuky).

Návštěva památníku je záležitost na celý den, v areálu je možnost stravování, všude je nádherná parková úprava s lavičkami. Pokud byste přijeli do Jeruzaléma, je toto místo vedle historické části nejvíce navštěvované. Já kdykoliv Jeruzalém navštívím, vždy se první zastavím u Západní zdi (Zdi nářků) a pak památník, abych se poklonila památce utrpení židovského národa.

Další část svého vyprávění budu věnovat méně smutným místům, navštívíme tradiční jeruzalémský trh či Staré město se svými hradbami z doby Sulejmana Nádherného.

Shalom

cestování nacismus Židé
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.