Lída Baarová ve dvou filmových premiérách
FOTO: Wikipedia Commons. Lída Baarová v německém filmu Patrioten, 1937

Lída Baarová ve dvou filmových premiérách

2. 1. 2016

Leden 2016 bude v našich kinech patřit herecké hvězdě, krásce s těžkým osudem, Lídě Baarové.

7. ledna bude mít premiéru nový dokument naší vynikající dokumentaristky Heleny Třeštíkové "nazvaný "Zkáza krásou". Je složený z archivních evropských materiálů a z osobního rozhovoru H.Třeštíkové s Lídou Baarovou v Rakousku v r. 1995. Sama autorka přiznává, že rozhovor nebyl jednoduchý, p. Baarová byla v té době již hodně nemocná a nepouštěla k sobě  žádné novináře, či dokumentaristy a rozhovory neposkytovala.

21. ledna je předběžně stanovena česká premiéra filmu režiséra Filipa Renče "Lída Baarová", s podtitulem "Příběh ženy, která milovala ďábla". Sám režisér a spoluautor scénáře F. Renč na projektu pracoval spolu s Ivanem Hubačem téměř 15 let. Cílem bylo zachytit osudy herečky, pro kterou se krása stala zkázou ne jako ryze životopisný film, ale pouze jako výsek z hereččina života zhruba od r. 1934, kdy přišla do Německa za svým milencem Gustavem Frohlichem. Zde pak poznává svou osudovou a vášnivou lásku, Josepha Goebbelse.

Do hlavní role obsadil F. Renč slovenskou herečku Tatianu Pauhofovou, Frohlicha hraje  Gedeon Burkhard, Goebbelse Karl Markovics. Oba tyto herce známe ze seriálů Komisař Rex (vídeňská kriminálka). V roli A.Hitlera se představí Pavel Kříž, rodiče Lídy, manžele Babkovy, hrají Simona Stašová a Martin Huba. Sestru Zorku Janů hraje Anna Fialová. Bez zajímavosti není, že L.Baarovou v pozdním věku ztvárnila Zdena Procházková, bývalá  manželka K.Hogra.

Trochu mě zarazilo, že A.Hitler ve filmu mluví česky. Do německé verze však předaboval Daniel Landa, jeden z producentů filmu. Hudbu k filmu složil O.Soukup.

Natáčelo se v ČR i v Německu. Z českých natáčecích mist, která jsem bedlivě sledovala, jmenuji Thomayerovu nemocnici v Praze 4, Olšanské hřbitovy, Živnostenskou banku a Pláně nad Špindlerovým Mlýnem.Tato krásná krkonošská lokalita nahradila ve filmu Davos.

Film bude uveden ve všech německy mluvících zemích pod  názvem "Ďáblova milenka."

Protože kromě české verze vznikly další dvě jazykové verze, německá a anglická, dá se logicky usoudit, že film si razí cestu i do zámoří, do USA.

Rozpočet činil 80 mil.Kč.

Nechme se tedy překvapit, který z filmů o krásné ženě bude zajímavější a úspěšnější. Zda inteligentní faktologický dokument, nebo film plný vášně, lásky, nenávisti a zkázy.

 

 

 

 

 

film kultura
Hodnocení:
(2.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%