Silvestr v divadle, kině nebo v cirkusu? A proč ne?
Inscenace Sex pro pokročilé s Karlem Rodenem a Janou Krausovou. REPRO: studiodva.cz

Silvestr v divadle, kině nebo v cirkusu? A proč ne?

30. 12. 2015

Pokud ještě nemáte pevný program na Silvestra a večer nechcete strávit doma u televize, máme pro vás několik tipů do kin, divadel a dokonce i do cirkusu.

Například žižkovské kultovní kino Aero uvede na konci roku postupně tři tituly - Zelenkovu černou komedii Ztraceni v Mnichově, megafilm Star Wars: Síla se probouzí a komedii o tom, že Bůh existuje a žije v Bruselu. V podání režiséra Jaka van Dormaela a v koprodukci Lucemburska, Francie a Belgie je nesnesitelným morousem, který nosí ponožky do pantoflí, celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život.

Kino Lucerna nabídne vpodvečer přímý přenos silvestrovského koncertu Berlínské filharmonie s šéfdirigentem Sirem Simonem Rattlem a houslistkou Anne-Sophií Mutterovou. Uvedou francouzsky laděný program, ve kterém zazní šarmantní díla Charbriera, Saint-Saënse, Masseneta, Poulenca a Ravela.

Mezinárodní festival LeDní Letná zve na silvestrovskou oslavu do vyhřátého stanu na holešovickém Výstavišti. Spojena bude s novým cirkusem, electroswingem, živou hudbou, tancem či akrobacií. Na poslední pražské představení Klaxon francouzského souboru Akoreacro naváže od 18:30 program, v němž zahrají například Melody Boys, sólisté orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky, a zatančí swingová formace Zig Zag & Swing.

Fajnšmekři vyrážejí v poslední den roku do divadel na komediální tituly, jimiž herci před silvestrovskou oslavou naladí vstřícné publikum. Často rozesmějí diváky i sami sebe, když se navzájem překvapují a vyvádějí z míry, což hlediště vděčně přijímá. Na řadě míst jsou představení, začínající už odpoledne či vpodvečer, spojena se symbolickým přípitkem.

Platí to například o Městských divadlech pražských, která uvedou dvě reprízy hudební V+W Revue v Divadle ABC a v Rokoku tragikomedii Happy End. Národní divadlo uvede na Silvestra odpoledne baletní novinku Louskáček a Myšák Plyšák, Laterna magika ohlásila Legendy magické Prahy a Stavovské divadlo úspěšnou Audienci u královny s Ivou Janžurovou. Státní opera tradičně zařadila galavečer se Straussovou operetou Netopýr v německém originále, spojenou s rautem a tancem na jevišti.

Divadlo Studio Dva se s posledním dnem roku rozloučí třemi reprízami inscenace Sex pro pokročilé s Karlem Rodenem a Janou Krausovou. Před půlnocí na ně naváže zábava ve foyer s improvizovanou restaurací a živou hudbou. Na zábradlí se silvestrovské publikum sejde při repríze hry Jana Mikuláška a Dory Viceníkové Požitkáři. I zde je vstupenka spojena s welcome drinkem a pohoštěním.

Na Palmovce uvedou komedii o úskalích mužského středního věku nazvanou FUK! a v Divadle v Dlouhé spojí poslední den roku s derniérou Dumasových Tří mušketýrů. V Kalichu potěší diváky svižnými melodiemi z muzikálu Pomáda. Na Fidlovačce poběží reprízy inscenace Eva tropí hlouposti a na Jezerce novinky Poslední aristokratka. Dvakrát se bude hrát i v Divadle Palace, kde uvedou komedii Raye Cooneyho Rodina je základ státu. U hasičů zařadili Zelňačku s Oldřichem Víznerem a Otakarem Brouskem ml.

Městské divadlo Brno na Silvestra hraje na obou svých jevištích. Na hudební scéně uvede muzikál Johnny Blue, kde je však vyprodáno. Činoherní scéna zase připravuje pro diváky bláznivou vánoční komedii Červené komety. Po představení tam následuje zábavní program. Lidé si mohou zatančit přímo na jevišti na hudbu divadelního orchestru nebo zazpívat u cimbálu. Samozřejmostí je silvestrovské občerstvení a slavnostní půlnoční přípitek. V předprodeji zbývá posledních pár lístků za přibližně 2500 korun.

Vyprodaný je také Saturnin, kterého na Silvestra v podvečer uvede Národní divadlo Brno na Mahenově scéně. Dostatek vstupenek ale zbývá na večerní program připravený baletním souborem v Janáčkově divadle. Kromě exkluzivních tanečních čísel, živé hudby, tomboly a občerstvení se mohou návštěvníci těšit i na vystoupení zpěvaček Ivy Bittové a Ilony Csákové. Vstupenky se prodávají za 1200 korun.

kultura Silvestr zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%