Štolová slavnost
FOTO: Jaroslava Handlová

Štolová slavnost

29. 12. 2015

Zatímco v našich domácnostech o nejkrásnějších svátcích roku voní a konzumují se vánočky, u sousedů v Německu mají v oblibě vánoční štolu. Němci ji milují tak hodně, že na její oslavu vymysleli slavnost. Ta se koná pravidelně druhou Adventní sobotu v metropoli Saska, v Drážďanech. 

Na zámeckém nádvoří Schlossplatz se shromažďují a řadí účastníci slavnostního průvodu. Ten se letos ubíral ulicemi historického centra města již po dvaadvacáté. Nejprve prošel kolem zámecké zdi, na níž je ztvárněn tzv. Knížecí průvod. To je mozaika vytvořená z 25 000 dlaždic z míšeňského porcelánu a představuje panovníky rodu Vettinů v jezdeckém průvodu. Jde o unikátní dílo, které má délku 101 metrů, v němž tvůrce zachytil postavy za období dlouhých 800 let historie.

Protože vím, že na stránkách i60 již bylo dříve uvedeno více článků o Drážďanech, dnes se dále soustředím jen na jedinečnou Slavnost štoly. Ta vyvrcholila v poledne po skončení průvodu na náměstí Altmarkt uprostřed trhů, zvaných „Štrýclmarkt“. Velká štola s úctyhodnými rozměry: délka 3,65 m, šířka 1,75 m, výška 1,10 m a hmotnost 3 429 kg, tj. téměř tři a půl tuny, byla přivezena v kočáře, taženým dvojspřežím koní. K rozkrojení posloužil speciální velký nůž, dlouhý 1,70 m.

Pak už se jen prodávalo, jedlo, pilo, hrálo a zpívalo. Zájemci platili 5 Euro a bez reptání si vystáli frontu na patřičnou originální porci této sladké dobroty. Ta se nechala také koupit u dalších stánků, ať již k okamžité konzumaci, nebo pěkně zabalená jako dárek domů. Parádní průvod se sleduje zdarma.

Malou ochutnávku celé akce nabízím v přiložené fotogalerii s popisky. Dobrou chuť a krásný čas vánoční!

 

cestování jídlo Německo
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.