Podívejte se na oblíbený vůz gangstera Al Caponeho
ILUSTRAČNÍ FOTO: pragueclassiccarcentre.eu

Podívejte se na oblíbený vůz gangstera Al Caponeho

26. 12. 2015

Návštěvníci kopřivnického muzea historických automobilů Old Timer mohou nově vidět americký vůz Cadillac 353 z roku 1930. „Tento model měl v oblibě známý gangster Al Capone,“ řekl majitel muzea Jaroslav Šerý.

Osmiválcový vůz vážící okolo dvou tun mohl jet rychlostí až 125 kilometrů v hodině. Vozidla se vyráběla hlavně v černé barvě, ale byla i červená a tmavě modrá. Kopřivnické muzeum má ve sbírce červený automobil.

Vůz je krásný a v originálním stavu. Má původní motor i šasi. Pochází z muzea Harrah Collection ve Spojených státech. "Muzeum rozprodávalo sbírku. Je to vzácná záležitost i v Americe," poznamenal Šerý.

Automobil už měl ve své době některé „vychytávky“, kterými se chlubí dnešní limuzíny. "Když dnes automobilky prezentují různé natáčení světlometů, tak tento cadillac už to v té době měl. Jsou tam táhla, světlo se natáčí s koly. Už tehdy to měli vymyšlené, ve 30. letech," uvedl Šerý.

Mezi dalšími exponáty, které do muzea přibyly v poslední době, je závodní vůz anglické výroby Alvis TA14 z roku 1948. Také toto auto je podle Šerého evropská rarita. "U nás toto auto je jediné. V Evropě vím jen o jednom podobném," řekl. Tento automobil mohou lidé vidět i na cestách: jeho majitel s ním jezdí na akce veteránů a například zvítězil v letošním ročníku závodu Zbraslav – Jíloviště.

Muzeum Old Timer se po svátcích znovu otevře v pondělí 28. prosince. Otvírací doba do 30. prosince bude od 09:30 do 17:00. Na Silvestra a Nový rok bude zavřeno. Od 2. ledna už bude v muzeu běžná otvírací doba - tedy každý den od 09:30 do 17:00.

 

auta výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%