Superpotraviny. Zázrak nebo nesmysl?
Ilustrační foto: ingimage.com

Superpotraviny. Zázrak nebo nesmysl?

27. 12. 2015

Je to jedno z módních slov. Výraz superpotraviny na nás v poslední době útočí ze všech stran. Takže je čas udělat si jasno v tom, nakolik se jedná o výmysl reklamních géniů snažících se nacpat nám do hlav pocit, že něco nutně musíme jíst, tedy koupit. Nebo opravdu vědci přišli na to, že nám některé potraviny zajistí věčné mládí, zdraví a krásu?

Superpotraviny se nyní říká jídlu, které je extrémně zdraví prospěšné. Po trendu, kdy vše mělo nálepku bio a pak nálepku domácí, nyní přišla předpona super. Superpotravin stačí sníst málo, ale tělu dodají vše, co potřebuje, říká se. Za superpotraviny jsou označovány kupříkladu semínka chia, kustovnice, datle, dýňová semínka, kokosová šťáva. Nejčastěji se však jedná o různé směsi a tekutiny vyrobené z vícero druhů ovoce, zeleniny či semen s cenou odpovídající slovu super.

Superpotravinám se říká potraviny budoucnosti.

„Většinou jde skutečně o zdraví prospěšné potraviny, ovšem nezapomínejme, že vždy je nejdůležitější mít jídelníček vyvážený a hýbat se, jinak nás žádná potravina s názvem super nezachrání,“ připomíná lékařka a odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová.

Samozřejmě, to, čemu se nyní říká superpotraviny,jsou prostě normální potraviny, o nichž se ví, že obsahují vitamíny, minerály, vlákniny, zkrátka složky, které zdraví prospívají. Takže zatímco dříve babičky při nachlazení řekly, dej si cibuli a med, my si jdeme do specializované prodejny koupit lahvičku se superpotravinovým roztokem složeným z cibule a medu. Babičky to měly zadarmo a říkaly tomu cibule a med, my to máme za dvě stovky a říkáme tomu superpotravina. V tom je celé kouzlo.

„Nezapomínejme však, že s tím, jak jsou nyní informace dostupné, jsou dostupné i vědomosti o potravinách, které se užívají v jiných částech světa, takže například o účincích kustovnice naši předci vědět nemohli,“ připomíná Ivana Novotná, která prodává produkty zdravé výživy.

„Samozřejmě se dnes v každém oboru prodejci snaží zákazníky ohromit lákavými názvy a slogany, nicméně v této oblasti se skutečně až v posledních letech přišlo na některé potraviny, které mají na zdraví mimořádně dobrý vliv,“ tvrdí.

Za superpotraviny je tedy považována tato exotika: řasa chlorella, acai bobule, chia semínka, vodní tráva kelp, ovoce lukuma. Zíráme, nevíme, co vlastně tyto názvy znamenají, ale v prodejnách se zdravou výživou nám samozřejmě vše vysvětlí.

Nicméně je dobré nezapomínat, že se vědci shodují, že stejně zdraví prospěšné jsou naše obyčejné borůvky, ostružiny, včelí produkty, konopná semínka.

Výraz superpotravina totiž zdaleka nepatří jen k cizokrajně znějícím názvům, od nichž čekáme zázraky. Takže: Ano, je dobré vědět, které potraviny obsahují hodně zdraví prospěšných látek a jakých. Ale myslet si, že když si v prodejnách a internetových obchodech, kde má vše nálepku super, nakoupíme zásoby a utratíme tisíce, budeme zdraví, je samozřejmě nesmysl. Stejně dobře, ne-li lépe nám udělá, když se vydáme do hor a nasbíráme si tam borůvky. Budeme mít superpotravinu, superpohyb a ještě k tomu supervýlet.

 

potraviny
Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%